Mainos

Martti Tschokkinen kuollut

Näyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja Martti Tschokkinen kuoli eilen Lohjalla vaikeaan sairauteen. Tschokkisen ura teatterissa kesti lähes 40 vuotta.

Koko kansan tutuksi Tschokkinen tuli radion ja television välityksellä. Vuodesta 1990 hän toimi Lohjan teatterin johtajana.

Martti Tschokkinen syntyi Sortavalassa 27. syyskuuta 1935. Suomen teatterikoulun hän kävi 1954-1957 ja täydensi myöhemmin opintojaan Teatterikorkeakoulun erilaisissa jatkokoulutushankkeissa. Näyttelijänuransa Tschokkinen aloitti Kotkan kaupunginteatterissa vuonna 1957. Radioteatterin henkilökuntaan hän kuului kahteen eri otteeseen: yhteensä liki kymmenen vuotta. Hänellä oli vakituinen kiinnitys mm. Turun kaupunginteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin. Vapaana näyttelijänä hän oli useita jaksoja.

Hän oli tuttu myös monista kesäteattereista, joissa vieraili. Hänet muistetaan myös elokuvasta Tulitikkuja lainamassa. Tschokkinen hoiti uransa aikana monia luottamustehtäviä teattereissa. Lohjalla hän oli kunnanvaltuutettu ja kulttuurilautakunnan jäsen.

Tschokkinen oli monipuolinen näyttelijä, jolla oli esimerkillinen äänenkäyttö. Hänen skaalansa ulottui komediasta tragediaan. Lohjan teatterissa hän näytteli jo uransa alkuvuosina, ja vuonna 1990 hänestä tuli teatterinjohtaja. Lohjalla hän ohjasi viime vuosina paljon kotimaista musiikkinäytelmää: esim. Jukka Linkolan musikaalin Kairatut sydämet, Raila Leppäkosken Tähti sumussa -näytelmän, Sihvon Jääkärin morsiamen. Hän ohjasi myös kansainvälistä ohjelmistoa: mm. Brechtin version Hashekin Sotamies Shveikistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.