Martat huolestuivat: Hallitus uhkaa perheiden arkea

Marttaliitto on huolestunut hallituksen kaavailemien budjettileikkausten vaikutuksiin perheiden arjessa. Toteutuessaan ne voivat vaikeuttaa kotitalous- ja käsityöneuvonnan saatavuutta. Liiton mukaan kotitalousneuvonnalla ja kädentaitojen vahvistamisella tuetaan perheiden arjesta selviytymistä, ehkäistään syrjäytymistä ja lisätään hyvää elämää.

Marttaliiton lähettämän tiedotteen mukaan se on huolissaan hallituksen suunnittelemista budjettileikkauksista, jotka neuvonta-alan toimijoiden osalta tarkoittavat yli 16 porsentin vähennyksiä. Tämä vaikuttaa maan kattavan ja laaja-alaisen neuvontapalvelun vähenemiseen merkittävästi ja kohderyhmät, kuten opiskelijat ja vähävaraiset lapsiperheet, siirtyvät käyttämään muita valtion tukipalveluja – mikä tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi.

– Lapsiperheiden köyhyys kohdistuu yksinhuoltajiin, monilapsisiin sekä pienten lasten ja maahanmuuttajien perheisiin. Ikääntyvä väestö haastaa kehittämään innovatiivisia ratkaisuja elämänlaadun turvaamiseksi. Lapsiperheet, samoin kuin nuoret, tarvitsevat tukea käden- ja käytännöntaitojen parantamiseen, Marttaliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Arjen askareet tutuksi kaikille Marttojen opeilla

Liiton mukaan neuvontajärjestöt myös lisäävät vertaistuen ja yhteisöllisyyden kautta suvaitsevuutta ja näkevät maahanmuuton myönteisenä voimavarana. Myös erityisryhmille kohdennettu arjen askareiden neuvonta on tärkeää koko yhteiskunnan kannalta.

– Hallitusohjelmassa on neuvontajärjestöjen mukaan hyvää sitoumus kaventaa tulo-, hyvinvointi- ja terveyseroja sekä yhteiskunnan ja elämäntavan eriarvoisuuden kasvun lopettaminen. Liian nopeat muutokset ja budjettileikkaukset neuvonnan vähentämiseksi vaikuttavat merkittävästi suomalaisten arjen hallintaan ja jaksamiseen. Oikea-aikaiset neuvot ehkäisevät ongelmien kasaantumista, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Neuvontapalvelut ovat tärkeitä koko yhteiskunnalle:

• Neuvontajärjestöjen työ arjen tukemisessa on ennaltaehkäisevää, avointa ja vaikuttavaa.
• Kotitalous- ja käsityötaidot ovat hyvän arjen perusta ja ne opitaan tekemällä ja kokemalla, ei yksin netistä ja kirjoista lukemalla. • Neuvonnalla tuetaan yksilöiden ja perheiden hyvinvointia.
• Yritysneuvonnalla lisätään valmiuksia yrittäjyyteen ja uusien työpaikkojen luomiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja