Markku Kanervalta jättimylläys – Huuhkajat nousi kahden maalin takaa EM-kisajoukkuetta vastaan

Suomi joutui kahden maalin takaa-ajoasemaan Skotlantia vastaan, mutta nousi lopulta 2–2-tasapeliin. Huuhkajien maalit Glasgow'ssa pelatussa miesten jalkapallomaaottelussa tekivät Benjamin Källman ja rangaistuspotkusta onnistunut Oliver Antman.

Skotlannille ottelu oli kenraaliharjoitus 14. kesäkuuta alkavaan EM-lopputurnaukseen, jossa se pelaa samassa lohkossa isäntämaa Saksan, Unkarin ja Sveitsin kanssa.

Päävalmentaja Markku Kanervalle ottelu saattoi olla viimeinen Huuhkajien peräsimessä. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti totesi tiistaina Ylen tv-haastattelussa, että läpikäytynä on "aika iso joukko valmentajakandidaatteja, ja tietysti Markku Kanerva on yksi heistä".

Vaihtopelaajat onnistuivat

Skotlanti piti avauspuoliajalla Huuhkajia enemmän palloa ja pyöritti peliä, mutta Suomi pystyi pitämään kotijoukkueen suhteellisen hyvin poissa tekopaikoilta.

Huuhkajat vaihtoi tauolla Jesse Jorosen tilalle maalille Viljami Sinisalon. Skotlanti hallitsi toisen puoliajan alkua ja siirtyi 54. minuutilla johtoon, kun Arttu Hoskonen ohjasi pallon omaan maaliin. Jatkoa seurasi neljä minuuttia myöhemmin, kun Lawrence Shankland pukkasi pallon Suomen maaliin.

Nopeita vastahyökkäyksiä kytänneen Suomen pelaaminen piristyi vaihtojen myötä. Skotlannin pelaamisessa sen sijaan näkyi, että pelaajat välttelivät loukkaantumisia ennen EM-turnausta.

Suomi kavensi 72. peliminuutilla, kun hieman aiemmin vaihdosta kentälle tullut Källman pukkasi pallon maaliin.

Suomi sai rangaistuspotkun, kun Skotlannin maalivahti Craig Gordon osui nyrkkeineen Tomas Galvezia päähän. Antman laukoi rangaistuspotkun 85. peliminuutilla varmasti sisään. Kesken toisen puoliajan kentälle vaihdetusta Gordonista, 41, tuli vanhin pelaaja, joka on nähty Skotlannin A-maajoukkueessa kentällä.

Ottelun päätösminuutilla Sinisalo venyi hienoon torjuntaan Tommy Conwayn pukkauksessa.

BBC:n mukaan Skotlannin päävalmentaja Steve Clarke vahvisti ottelun jälkeen, että Gordon ja John Souttar olivat viimeiset pelaajat, jotka putosivat lopullisesta EM-joukkueesta.

Kanerva mylläsi avauskokoonpanon

Kanerva mylläsi kokoonpanonsa lähes täysin uusiksi tiistain Portugali-otteluun verrattuna, sillä vain Ilmari Niskanen ja Matti Peltola säilyttivät avauksen paikkansa. Huuhkajien maalilla aloitti Joronen ja kenttäpelaajina Niskasen sekä Peltolan lisäksi Hoskonen, Leo Väisänen, Tuomas Ollila, Robin Lod, Niilo Mäenpää, Casper Terho, Joel Pohjanpalo ja Teemu Pukki.

Huuhkajien pelit jatkuvat syksyllä Kansojen liigan otteluilla.

Perjantain maaotteluiden isoin yllätys nähtiin Wembleyn stadionilla Lontoossa, kun EM-suosikkeihin kuuluva Englanti hävisi Islannille 0–1.