Mainos

Märkätilat moderniin perinnetaloon

Märkätilojen seinämateriaaliksi on valittu sementtilevy, jonka ydin muodostuu kevytsorasta. Levy on pinnoitettu molemmin puolin lasikuituverkolla, joka on kiinnitetty sementtipinnoitteella. Tätä Aquapanel-levyä saa kahdessa eri koossa: 900 x 1200 mm ja 900 x 2400 mm. Valmistajan ohjeen mukaisesti pienempi levy tulee aina asentaa pidempi sivu vaakasuoraan, isomman voi asentaa runkopuiden jaosta riippuen myös pystyyn.

Levyjen pitkät sivut on vahvistettu lasikuitunauhalla, joten ne voi laittaa myös tolppien väliin. Täällä tolppajako on 400 mm, joten 1200 mm pitkän levyn lyhyemmät reunat osuvat aina tolpan kohdalle. Ennen levyn kiinnittämistä paikalleen sen reunoihin – jotka kannattaa ensin kostuttaa – vedetään polyuretaaniliimaa. Levy nostetaan paikalleen ja ruuvataan kiinni tähän erityisesti tarkoitetuilla ruuveilla. Kannattaa välttää liian syvälle poraamista: ruuvin syvyys on oikea silloin, kun sen kanta on suunnilleen tasassa pinnan kanssa tai uponnut siihen hiukan. Yli pursunut liima on paras poistaa ennen liiman kuivumista liian kovaksi. Sen jälkeen tehdään vedeneristys tavalliseen tapaan. Sen yhteydessä levyjen saumat on nauhoitettava.

Pesuhuoneeseen on valittu suurehko, 30 x 40 cm mattapintainen valkoinen laatta, joka asennetaan nykytrendin mukaisesti vaakasuuntaisena. Laattakoot ovat olleet kasvamaan päin sekä suurissa että pienissä tiloissa. Täällä tunnelmaan lisäävät osaltaan luksusta myös ruostumattomasta teräksestä valmistetut nurkkalistat. Sisustussuunnittelija on halunnut luoda pintoihin hiukan vaihtelua ja seinän pinnat on porrastettu – esimerkiksi ikkunan alla seinä on osittain syvemmällä ja suihkun vieressä on upotettu saippuasyvennys

"Usein kysytään, kumpi sopii paremmin pesuhuoneeseen: kiiltävä- vai mattapintainen laatta", kertoo myyntipäällikkö Markku Manninen, TerraCasa Oy. "Käytännössä sillä ei ole merkitystä, silä molemmat hylkivät likaa samalla tavalla. Valaistuksesta riippuen esimerkiksi kalkkijäänteet saattavat näkyä kiltävästä laatasta hiukan helpommin, mutta saumoistahan pinnan epäpuhtaudet selvimmin erottuvat."

Pesuhuoneen seinän ilmeikkyyttä lisää lasimosaiikkiboordi, jota on käytetty sekä peilin että saippuasyvennyksen kehyksenä. "Kymmenen vuotta sitten käytettiin aina vaakaboordia, jonka alla oli tummaa ja yläpuolella vaaleaa sävyä", Manninen muistaa. "Tämä on muuttunut radikaalisti. Nykyisin käytetään erikokoisia boordeja, suihkuihin tehdään erilaisia taustalaatoituksia ja pintastruktuurejakin on monenlaisia."

Lattiat laatoitetaan lasittamattomalla kuivapuristelaatalla. Makkonen korostaa, ettei tämä erittäin tiivispintainen laatta ime likaa yhtään lasitettua enempää. "Esimerkiksi lattialle läikähtänyt punaviini lähtee pyyhkimällä pois. Lasittamattoman laatan käyttökohteissa ei ole rajoituksia; sitä voi käyttää myös ulkona ja terasseilla. Pesuhuoneessa sitä käytetään 10 x 10 cm kokoisena, jolla on helppo toteuttaa kaadot lattiakaivon suuntaan. Keittiössä on puolestaan 45 x 45 cm laatta, jolla saadaan aikaan näyttävä lattiapinta."

Isolla laatalla syntyy nopeasti valmis ja komea pinta. Alustan on kuitenkin oltava ehdottoman suora ja tasainen, sillä iso laatta antaa epätasaisuuksia anteeksi paljon vähemmän kuin pieni. Vieruslaattaa pystympänä hammastavat kulmat paljastavat pienetkin virheet rumasti ja armotta.

Saunan ja pesutilojen väliin tulee lasiseinä. Sellaisia käytetään nykyisin varsin paljon eikä ihme; tuovathan ne usein ahtaanoloisiin sauna- ja pesuhuonetiloihin kovasti valoa ja väljyyden tuntua. Löylyhuoneen harkittu, tyylikäs kuituvalaistus näkyy niinikään hyvin myös pesuhuoneesta. Lasiseinän suhteen on kuitenkin muistettava, ettei se eristä lämpöä kuten perinteinen: kiukaan on oltava tehokkaampi ja sen seurauksena myös turvaetäisyydet ovat tietysti suuremmat.

Lisätietoa:
Aquapanel-levy: Knauf, Espoo, www.knauf.fi
Sisustuslaatat: Terra Casa Oy Ab, Espoo, www.terracasa.fi
Lasiseinä: JS-Lasi Oy, Tampere, www.jslasi.com

(JKA 11.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.