Marja-rahkapiirakka 27.7.2000

toim. Ari Malmberg
Huomenta Suomen ruokaosuuden vieraana vuoden nuori leipuri Theresia Viitala.

Pohja:


2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
75 g leivontamargariinia
1 kananmuna voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola, sokeri, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista.

Sekoita taikina puuhaarukalla tai kädellä ja lisää loput vehnäjauhoista pienissä erissä toisella kädellä vaivaten. Lopuksi vaivaa pehmeä margariini joukkoon ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Valmista sillä aikaa täyte.

Täyte:


1 prk rahkaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 sitruunan mehu
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Päälle:


n. 1 l tuoreita marjoja
(voi olla useampia eri laatuja)
2 dl hyytelösokeria
4 dl vettä

Kauli puolesta pullataikinasta ohuehko pellille tai suurehkoon vuokaan sopiva pyöreä tai neliön mallinen levy. Puno lopusta taikinasta reunoja kiertävä ohut palmikko sekä piirakan jakava palmikko. Anna nousta hetki ja voitele munalla. Täytä rahkatäytteellä ja paista uunissa 225 asteessa 20-25 minuuttia.

Kuumenna vesi ja liota hyytelösokeri siihen. Paistamisen jälkeen kumoa marjat rahkaosien päälle ja sivele marjoja hyytelösokeriliemellä, jotta piirakka saa kauniin kiiltävän pinnan.

Lue myös:

    Uusimmat