Marinoitu lihakin kaipaa kylmäsäilytystä

Marinointi antaa lihalle makua ja mehevyyttä, mutta ei paranna sen säilyvyyttä. Maustamattoman lihan tavoin myös marinoitu liha on helposti pilaantuva elintarvike, joka vaatii katkeamatonta kylmäketjua tuotantolaitoksesta kaupan kautta aina kuluttajan jääkaappiin asti. Valitettavasti moni kesämökille matkaava unohtaa tämän ja lastaa auton takakontin täyteen marinoitua lihaa ja muita grillituotteita pahimmillaan jopa usean tunnin automatkan ajaksi.

Ryhmäpäällikkö Jukka Hallikas Lihateollisuuden tutkimuskeskuksesta kertoo, ettei lyhytaikainen kuljetus lämpimässä auton takakontissa vielä täysin pilaa grillilihoja, mutta kehottaa käyttämään tällaiset lihat mahdollisimman pian. - Liha olisi mieluiten käytettävä vaikka vielä saman päivän aikana, mutta missään tapauksessa sitä ei pitäisi enää varastoida pitkiä aikoja jääkaapissa, Hallikas huomauttaa. Hän ei kuitenkaan suosittele lihojen kuljettamista lämpimässä autossa lyhyitäkään matkoja, vaan neuvoo varaamaan matkalle mukaan kylmälaukun. - Normaali kylmälaukku on tähän tarkoitukseen erinomainen, se säilyttää lihat viileänä koko matkan ajan, hän opastaa.

Tarkista jääkaapin lämpötila!

Kotona ja kesämökillä marinoidut lihat pitäisi säilyttää mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa, lähellä nollaa astetta säilyvyys on paras mahdollinen. Oman jääkaapin lämpötila on syytä aika ajoin tarkistaa, sillä se saattaa helposti olla jopa lähemmäs kymmenen astetta eli selvästi liian lämmin.

Lihaa ei kannata nostaa suoraan kylmästä jääkaapista grilliin paistumaan, vaan se on hyvä ottaa jo muutamaa tuntia aikaisemmin esille lämpenemään. Näin nesteet pysyvät grillauksessa lihan sisällä eikä se kuivu, vaan säilyy mehevänä ja mureana lautaselle asti.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja