Maria Nordinille tuomio eläinsuojelurikoksesta – menettää kärsineen kissansa

Hyvinvointivalmentaja Maria Nordin tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa eläinsuojelurikoksesta.

Asia koski tapahtumia Espoossa vuonna kesäkuussa 2020. Nordin oli tuolloin jättänyt viemättä eläinlääkäriin kanan, jolla oli koiran puraisun seurauksena muun muassa suuri syvä haava, sekä kissan, jonka ainakin oireiden perusteella oli joutunut kyyn puremaksi.

Nordin oli kiistänyt syytteet ja totesi muun muassa, että paikalla oli myös toinen aikuinen, jonka vastuulla eläimet yhtä lailla olivat. Tapaus sattui Nordien perheen kesäpaikassa.

Eläinlääkärin ohjeita ei noudatettu

Nordinit olivat olleet asian tiimoilta yhteydessä eläinlääkäriin, joka oli suositellut kissan viemistä lääkäriin. Eläinlääkäriin oli myös varattu jo aika, jonka Nordin oli sittemmin perunut. 

Eläimiä ei kuitenkaan oltu viety eläinlääkäriin tai hoidettu esimerkiksi kipulääkkein. Sen sijaan Nordin oli hoitanut niitä itse hyväksi katsomillaan hoitomenetelmillä. 

Purrun kanan tapauksessa hoitomenetelmät tarkoittivat haavan pesua ja pihkavoiteen käyttöä. Nordinit kertoivat pohtineensa eläimen lopettamista, mutta päättäneet seurata sen vointia ja todenneet, että eläin käyttäytyi laumassa normaalisti ja sen vamma parani. 

Kissaa Nordin oli taas nesteyttänyt suihkepullolla tai lääkeruiskulla, antanut sille ruokaa ja kantanut sitä tarpeilleen hiekkalaatikolle. Hän kertoi, ettei kissaa ollut haluttu viedä lääkäriin, koska kyyn pureman vuoksi sitä ei haluttu liikutella ja kantokopassa kissa olisi alkanut "riehumaan", sillä se ei pitänyt siinä matkustamisesta.

– Kissa paranisi nopeimmin ja turvallisimmin olemalla tutussa ympäristössä, ja oli ollut parempi antaa kissan elimistön hoitaa itse tila, Nordinin perusteluksi kerrotaan.

Hän kertoo kissan olleen rauhassa hämärässä, oksentaneen aamulla paljon, mutta tassun turvotuksen laskeneen. Lisäksi kissa oli apaattinen kolmen päivän ajan.

Eläinlääkäri: Eläimillä kovat kivut

Oikeudessa kuultiin eläinlääkäriä, joka arvioi kuvausten perusteella eläinten kärsineen paljon kipua ja niiden tarvinneen hoitoa ja kipulääkitystä.

– Lausutuin perustein Nordin on laissa tarkoitetulla tavalla jättänyt eläimet tarpeellista hoitoa vaille. Tästä on aiheutunut kanalle ja kissalle tarpeetonta ja pitkittynyttä kärsimystä, kipua ja tuskaa. Menettely täyttää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistön, tuomiossa todetaan.

– Lisäksi on selvää, että lääkeaineilla on mahdollisia haittavaikutuksia. Kyseisen hoidontarpeen arvioinnin sekä päätöksen lääkityksen tarpeellisuudesta ja aloittamisesta tekee kuitenkin lääkäri hyöty-haitta-arvioon perustuen. Nordin ei ole pätevästi voinut arvioida kissan tai kanan hoidon ja lääkityksen tarvetta itsenäisesti, vaan eläimet olisi tullut toimittaa eläinlääkäriin. Vastaajan näkemyksille lääkkeettömästä hoidosta ja kivunlievityksestä ei siten tule antaa merkitystä asian arvioinnissa, oikeuden tuomiossa kirjoitetaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1983 syntyneen Maria Nordinin eläinsuojelurikoksesta 65 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan se tarkoitti 2600 euron seuraamusta.

Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen taloudellisena hyötynä 1000 euroa, eli summan, jonka tämä oli arvioinut kissan viemisen eläinlääkäriin maksavan.

Nordin määrättiin eläintenpitokieltoon, joka päättyy toukokuussa vuonna 2026. Eläintenpitokielto koskee tässä tapauksessa kyyn puremaa perheen kissaa. Kissa pitää luovuttaa uuteen kotiin 22. tammikuuta mennessä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua korjattu eläintenpitokiellon osalta 23.11.2023 kello 17.16: Kissa pitää luovuttaa uuteen kotiin tammikuun loppupuolelle, ei toukokuun loppupuolelle mennessä.

Juttua päivitetty 24.11.2023 kello 11.24: Juttuun lisättiin sitaatti oikeuden tuomiosta sen loppupäätelmän selventämiseksi. Lisäksi yksi juttuun jäänyt lyöntivirhe korjattiin.

Lue myös:

    Uusimmat