Maria Nordin parani home- ja kemikaaliyliherkkyydestä uudella aivotreenillä – ”En voinut uskoa, että se on totta”

8:56

Home- ja monikemikaaliyliherkkyydestä pitkään kärsinyt Maria Nordin kertoi Huomenta Suomessa, että hän ja kymmenet muut suomalaiset ovat päässeet eroon elämää rajoittavista oireista uudella, aivojen ”treenaamiseen” keskittyvällä menetelmällä. 

Maria Nordin kertoo kärsineensä tuoksuyliherkkyydestä lapsesta asti.

– Sain tosi hurjia oireita esimerkiksi hajuvesistä, tupakasta, autojen tuoksuista ja muovimatoista, Nordin kertoi lähetyksessä keskiviikkoaamuna.

Oireet vaihtelivat nenän tukkeutumisesta, silmien kirvelystä ja ihon punoituksesta päänsärkyyn, oksenteluun, huimaukseen ja epätodelliseen oloon.

– Ajattelin, että tämä nyt vaan on sellainen asia, josta joutuu kärsimään. Muokkasin elämääni sellaiseksi, että pystyin elämään sen kanssa.

Opiskeluaikoina Nordin herkistyi myös homeelle. Nykyisessä työssään arkkitehtinä hän on ollut paljon tekemisissä sisäilmaongelmista, yliherkkyyksistä ja allergioista kärsivien ihmisten kanssa.

Vuosi sitten eräs Nordinin asiakkaista kertoi löytäneensä hoidon omaan yliherkkyyteensä Dynamic Neural Retraining System -metodista (DNRS). Sitä voisi kuvailla aivotreeniksi, jossa ikään kuin uudelleenohjelmoidaan se, miten aivot reagoivat erilaisiin altisteisiin. Hiljattain menetelmästä uutisoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Menetelmän kehittäneen kanadalaisen Annie Hopperin monikemikaali- ja sähköyliherkkyys sekä fibromyalgia ajoivat aikoinaan kodittomaksi. Hopperin oireet kuitenkin hävisivät, kun hän keksi alkaa treenata aivojaan.

– En missään nimessä voinut uskoa, että se on totta. Sanoinkin asiakkaalleni, että minä en oikeasti usko, että se auttaa, mutta kokeile vaan, Nordin kertoo.

Kolmen kuukauden päästä Nordin näki asiakkaansa uudelleen.

– Hän oli muun muassa luopunut suojalaseista, joita oli joutunut (yliherkkyytensä takia) käyttämään.

Nordin oli niin vaikuttunut muutoksesta, että päätti itsekin kokeilla menetelmää.

”Yhtäkkiä se haisi ihan normaalille”

Käytännössä harjoituksissa, joita tehdään noin tunti päivässä, puhutaan itselle ja omalle limbiselle järjestelmälle – sille aivojen primitiiviselle osalle, jonka kautta ihminen reagoi erilaisiin uhkiin. Limbinen järjestelmä saattaa uhkatilanteessa jyrätä otsalohkon eli tietoisen ajattelun ja järkeilyn. Hopperin menetelmässä tilanne pyritään kääntämään toisin päin.

Nordin aloitti harjoittelun lasinpesunesteestä.

– Alkuun minä vain mietin sitä lasinpesunestettä. Seuraavaksi vähän haistoin sitä, ja seuraavaksi haistoin jo ihan kunnolla.

Nordin teki harjoituksia yhdessä yliherkkyyksistä kärsivän kaverinsa kanssa.

– Se aineen haju todella muuttui! Mietimme, että voiko tämä olla samaa ainetta. Aikaisemmin siitä lähti kummallakin ääni ja tuli hirveä olo, ja yhtäkkiä se haisi ihan normaalille.

Nordin jatkoi harjoituksia. Nykyään yliherkkyysoireet ovat poissa.

– ”Entisessä elämässäni” jouduin välttämään esimerkiksi teatterissa ja oopperassa käymistä tuoksujen takia. Kaupoissakin oli vaikea käydä, jos hajuvesiosasto oli heti sisääntulon luona.

– Nyt voin mennä minne vaan ihan vapaasti – matkalle, hotelliin, kavereiden luo. Se on mahtavaa, Nordin kertoo.

Muutos näkyy arkisissakin asioissa.

– Yhtenä päivänä laitoin (uudet) lakanat suoraan sänkyyn. Sitten menin sinne sänkyyn ja tajusin, että herranjestas, minä en ole pessyt näitä lakanoita! Aikaisemmin olisin joutunut pesemään ne monta kertaa ennen käyttöä.

– Sitten muistin, että ai niin, martat ja minä itsekin olen suositellut, että uudet tekstiilit täytyy pestä. Ja sitten pesin ne. Mutta että minun keho ei antanut mitään merkkejä siitä – siitä ei tullut mitään oireita eikä stressiä, Nordin ihmettelee.

”Kymmenet ovat palanneet töihin”

Yliherkkyyksistä eroon pääsemisen luulisi olevan iloinen asia, mutta kaikki eivät ole iloinneet Nordinin kanssa.

– Moni on säikähtänyt, että ”ihan kauheeta, nythän sinä et osaa varoa”. Tai että nytkö sinä käytät kauheasti jotain tuoksuja. Eihän se sitä tarkoita! Olen oppinut ihan loistavan, ympäristötietoisen elämäntavan, ja jatkan huomaavaisuutta muita kohtaan. Vaikka itse en saa oireita ja voin mennä minne vaan, en aio alkaa suihkia hajuvettä.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen sanoo, että Hopperin menetelmästä on saatava enemmän tietoa ennen kuin siihen voi ottaa kantaa.

– Mutta kuulostaa ihan lupaavalta ja hyvältä, jos siitä saa apua, Virtanen toteaa.

Nordin kertoo, että Suomessa jo vähintään sata ihmistä on kokeillut menetelmää.

– Heistä varmasti jo kymmenet ovat kyenneet palaamaan takaisin töihin ja iso osa on muuten merkittävästi parantunut.

Parhaillaan on meneillään kaksi menetelmään liittyvää tutkimusta.

– Toisessa on sata ihmistä, joilla on 20 eri kroonista diagnoosia – tuoksuyliherkkyyttä, kroonista väsymysoireyhtymää, fibromyalgiaa, monia autoimmuunisairauksia ja ympäristöyliherkkyyksiä. Nyt tutkitaan, mitä se harjoittelu tekee heidän diagnooseille. Toisessa tutkimuksessa taas tutkitaan tämän harjoituksen vaikutuksia aivoihin, Nordin kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja