Mainos

Marcello Mastroianni kuollut

Veteraaninäyttelijä Marcello Mastroianni oli kotimaassaan Italiassa ihanne ja myös muualla maailmassa arvostettu ja rakastettu näyttelijä. Mastroianni kuoli tänään asunnossaan Pariisissa.

Eräiden tietojen mukaan Mastroiannia oli hoidettu haimasyövän takia jo muutamia kuukausia, mutta tästä huolimatta hän jatkoi työtään loppuun saakka. Hänen kuolinvuoteensa vierellä olivat ranskalainen näyttelijä Catherine Deneuve, heidän yhteinen tyttärensä Chiara sekä näyttelijä Michael Piccoli.

Toukokuussa Mastroianni oli Cannesin filmifestivaaleilla esittelemässä elokuvaa Trois Vies et une seule Mort (Kolme elämä ja vain yksi kuolema). Mastroianni oli 73-vuotias kuollessaan. Muistosanoissa todettiin, että hän kuului Euroopan suuriin näyttelijöihin peräti puolen vuosisataa.

Mastroianni oli nuoruudessaan latinalaisen rakastajan ihannekuva, joka sytytti miljoonat naissydämet eri puolilla maailmaa. Yksityiselämässään hänellä oli jalat maassa, mutta hän rakasti elämää ja otti vastaan mitä se tarjosi. Kuolemaa hänen kerrotaan vihanneen.

Mastroianni nousi maailmanmaineeseen Federico Fellinin 1960-luvulla ohjaamassa klassikossa La Dolce Vita, jossa hänen vastanäyttelijöihinsä kuului mm. Anita Ekberg. Uransa aikana Mastroianni näytteli noin 160 elokuvassa. Myös teatterissa hän esiintyi ajoittain.

Yhä poikanen

Mastroianni pystyi sairaudestaan huolimatta näyttelemään loppuun asti. Hän kuvasi äskettäin elokuvan Portugalissa ja esiintyi italialaisen Furio Bordonin näytelmässä Viimeinen kuu. Ennen näytelmän ensi-iltaa hän sanoi haastattelijalle:
-Totuus on, että sisimmässäni tunnen yhä olevani poikanen, lähes lapsi.

Italialaiset suorastaan palvoivat Il Bel Marcelloaan. Hänet opittiin tuntemaan elokuvien viettelijänä, joka usein joutui itse vietellyksi. Maannaisensa ja kollegansa Sophia Lorenin kanssa Mastroianni esitti italialaista pariskuntaa peräti 12 elokuvassa. Heidän kemiansa toimivat niin hyvin valkokankaalla, että kovasti arvailtiin romanssin mahdollisuutta.

Fellini oli Mastroiannin uskottu ja suojelija. Ystävyys alkoi La Dolce Vitan kuvausten aikaan ja kesti Fellinin kuolemaan. Ohjaaja piti Mastroiannia omana alter egonaan. Heidän yhteisiä elokuviaan olivat mm. 8 1/2 ja Ginger ja Fred.

Mastroianni kuvasi itseään ujoksi pojaksi, jolla vain oli onnea elämässä ja rakkaudessa. Hän näytti omasta mielestään hassunkuriselta lapsena.
-Minulla oli suuri rintakehä ja tikkujalat, tähti luonnehti.

Mastroiannin agentti Giovanna Cau kuvasi näyttelijää vaatimattomaksi ja hienotunteiseksi mieheksi.
-Hän oli harvinainen henkilö, sanoi Cau.

Ura urkeni

Mastroianni syntyi 28. syyskuuta 1924 Fontana Lirin vuoristokylässä. Hänen vanhempansa olivat vähävaraisia maalaisia. Marcello oli vasta poikanen, kun perhe muutti työn perässä ensin Torinoon ja sitten Roomaan.

Marcello aikoi arkkitehdiksi, mutta toinen maailmansota muutti asiat. Natsien miehittäessä Rooman 19-vuotias Marcello lähetettiin työleirille Pohjois-Italiaan. Hän karkasi ja piilotteli sodan loppuajan Venetsiassa. Sodan päätyttyä Marcello palasi Roomaan ja ryhtyi iltanäyttelijäksi. Hänen esiintyi elokuvassa ensi kertaa vuonna 1947. Vuotta myöhemmin hän teki teatteridebyyttinsä, jossa hänen vastanäyttelijänään oli Fellinin vaimo Giulietta Masina.

Mastroianni kartteli julkisuutta ja antoi harvoin haastatteluja. Hän ei halunnut levitellä kaiken kansan luettavaksi yksityisiä asioitaan. Vuonna 1950 hän meni naimisiin näyttelijä Flora Carabelan kanssa. Liitossa syntyi tytär.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.