Mannerheim-elokuvan kohtalo ratkennee lähipäivinä

Mannerheim-elokuvan tuotanto pitäisi aloittaa viimeistään nyt, että se valmistuisi ensi-iltaan vuoden 2007 eli itsenäisyyden juhlavuoden itsenäisyyspäivänä. Jos elokuvaa ei aloiteta viimeistään huhtikuun alussa, koko idealta putoaa pohja pois, Solar Filmsistä kerrottiin tiistaina.

- Näyttäisi siltä, että hanke ei tällä hetkellä toteudu, tuotantoyhtiön tiedotuspäällikkö Rampe Toivonen sanoi tiistai-iltana.

Solar Films on odottanut valtiovallalta tietoa anomansa tappiotakauksen kohtalosta, mutta toistaiseksi ei ole saatu suullista eikä kirjallista palautetta.

- Siitä (tappiotakauksesta) käytiin keskustelemassa tammikuussa vähän ennen presidentinvaaleja ja virallinen anomus lähti siitä noin viikon päästä, Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle sanoo.

- Toistaiseksi meillä ei ole sitä meille niin sanotusti luvattua osuutta kotimaisesta rahoituksesta, Helle viittaa Mannerheim-elokuvan idearyhmän, C. G. E. Mannerheim, Champion of Libertyn lupaamaan rahoitukseen. Osuuden piti Helteen mukaan olla noin puolet budjetista eli kuusi miljoonaa euroa.

Helle kertoi, että elokuvan aloittamista on jo siirretty vuodenvaihteesta huhtikuun alkuun, eikä sitä voida enää siirtää enempää. Solar Films on tähän mennessä satsannut elokuvaan "laskentatavasta riippuen noin 100 000 euroa" siinä uskossa, että hanke toteutuu.

- Elokuvasäätiöltä on saatu 20 000 ennakkovalmistelutukea, Helle lisää.

Nykyinen järjestelmä on hyvä

Nykyinen elokuvien rahoitusjärjestelmä on hyvä, kertoi kulttuuriministeri Tanja Karpela STT:lle avustajansa Markus Ojakosken välityksellä. Ministeri ei pidä hyvänä sitä, että poliittiset päätöksentekijät alkaisivat päättää elokuvien rahoituksesta.

Tappiotakuiden myöntämiseen pitäisi ministerin mukaan olla käytettävissä ylimääräinen raha, ettei se olisi pois muilta elokuvilta. Se ei olisi silloin tasapuolista.

Mannerheim-elokuvan tappiotakauksen kohtalosta on tulossa lähiaikoina ilmoitus valioneuvoston kansliasta, ministeri ilmoitti Ojakosken sanoin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat