Kohuttu Mannerheim-elokuva: Perheväkivaltaa ja onnetonta rakkautta

Tänään ensimmäistä kertaa julkisesti esitetty Suomen marsalkka -elokuva kertoo tarinan sotasankarista, joka on hukassa omien tunteidensa kanssa.

Paljon ennakkoon kohua aiheuttanut Yleisradion Mannerheim-elokuva esitettiin keskiviikkona lehdistölle. Suomen sotasankarin tarina on siirretty pohjoisen maisemista Kenian tasangoille. Elokuvan alussa vanha Mannerheim kertoo tarinaa omasta elämästään omille lapsenlapsilleen savimajassa.

Elokuva kertoo tarinaa Mannerheimin elämästä sotasankaruuden kulisseissa. Nuorena orvoksi jäänyt Gustaf Maneno kasvaa kummitätinsä hoivissa, joka päättää naittaa pojan rikkaan perheen Anastasia-tyttärelle.

Avio-onni ei ole kuitenkaan auvoista ja liitto alkaa narista liitoksistaan sen jälkeen, kun vaimo synnyttää perheen esikoislapseksi tyttären. Mannerheim ei tätä sulata, vaan pettyy jälkeläiseensä. Sotasankaria ei perhe-elämä kiinnosta, vaan ura sotilaana maan hyväksi vie pidemmän korren.

Elokuvassa näytetään myös Mannerheimin turvautuneen jopa perheväkivaltaan, kun hän lyö ja tönii vaimoaan.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ansioitunut sotilas rakastuu varattuun naiseen, kun tunteet heräävät oman esimiehen kaunista vaimoa kohtaan. Suhde on kuitenkin tuomittu epäonnistumaan, ja salarakkaan aviomieskin tulee tietoiseksi suhteesta. Myös avioliitto päättyy sen jälkeen, kun tieto salasuhteesta kantautuu Anastasia-vaimon korviin.

Avioliiton kariutumisen jälkeen Mannerheimin elämään astuu kuitenkin nainen, joka saa sotasankarin rakastumaan palavasti. Onnellinen marsalkka ei piilottele rakkauttaan, vaan päättää jopa kosia nuorta Kitty-rakastaan. Suuren ikäeron ongelmaksi kokeva Kitty ei kuitenkaan suostu kosintaan, ja rukkasten saaminen murtaa Mannerheimin sydämen.

Suuren rakkauden menettämisen jälkeen Mannerheim kuvaillaan elokuvassa yksinäiseksi mieheksi, joka purkaa suruaan työhön. Yksinäinen mies tajuaakin vasta myöhemmin perheen tarkoituksen.

Kohuelokuva päättyy tuttuihin säveliin, kun kenialainen poikakuoro laulaa suomeksi Finlandian.

Suomen Marsalkka -elokuvan ensi-ilta on perjantaina Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla.

(MTV3–ANN-MARI LEINONEN)

Lue myös:

    Uusimmat