Mainos

Mallinuket huippumallin mitoissa

Näyteikkunoiden takana poseeraavat mallinuket näyttävät upeammilta kuin moni nainen. Pitkäsääristen nukkien tarkoituksena on saada asiakkaat ostamaan vaatteita, mutta ostohalukkuus voi tyssätä sovituskoppiin. Mallinuket ovat huippumallin mitoissa. Tavalliset naiset vaativat jo isompia malleja.

Mallinukkeja maahan tuova yrittäjä Jouko Kinnunen kertoo, että vaatekaupat tilaavat käyttöönsä pääosin hoikkaa nukkemallia.

– Nukke on 183 cm pitkä ja strategiset mitat ovat 87/61/90.

Harva nainen yltää moisiin mittoihin. Mallitoimisto Paparazzin listoilta mallinuken kaksoisolentoja kuitenkin löytyy.

Huippumalli haussa -sarjasta tutun 181cm pitkän Ani Alitalon vartalo on lähellä hoikkaa nukkea, sillä Anin strategiset mitat ovat 87/64/90. Anin vyötärönympärys on kuitenkin muutaman sentin mallinukkea isompi. Maailmalla menestyneen Suvi Koposen mitat sen sijaan ovat 77/58/85, joten 181 senttiä pitkä Koponen on jopa myymälöiden huippumalleja hoikempi.

Malleja on monenlaisia

Seppälän visuaalisen markkinoinnin päällikkö Taina Laitinen kiistää, että heidän mallinukkensa olisivat nälkäkurkia.

– Mallinukkemme ovat pääosin kokoa 36-38, ja vaatekokoa 38 myydään paljon. Mallinukkien rintaliivin koko on sen sijaan 75B, mikä on ainakin jossakin vaiheessa ollut suomalaisnaisten ostetuin rintaliivikoko.

Hennes & Mauritzin mallinuket ovat niin ikään kokoa 36-38. Lehdistövastaava Maisa Korhosen mielestä pitkiä ja hoikkia nukkeja ei tulisikaan nähdä ihmismäisinä, vaan apunvälineinä, joilla yritys voi esitellä viimeisimmät trendit.

– Kuuntelemme aina asiakkaitamme ja heiltä saamaamme palautetta ja reagoimme sen mukaan. Viime vuosina olemme esimerkiksi yhteistyössä nukkien toimittajien kanssa tehneet nukeista suurempia, Korhonen kertoo.

Myös Seppälän isojen tyttöjen osastolla poseeraa muita suurempikokoinen malli. Large-mallinen torso näyttää kuitenkin enemmänkin normaalipainoiselta mallilta kuin varsinaiselta xl-tytöltä.

Kuluttajat ovatkin alkaneet vaatia kauppoihin enemmän isompia malleja.

– Etenkin keski-ikäisillä naisilla on tällä hetkellä paljon ostovoimaa ja he voivat pahastua liian laihoista nukeista. Kauppoihin tilataankin nykyään enemmän erilaisia malleja. Mutta mitä kauemmas pääkaupunkiseudulta mennään, sitä vähemmän erilaisia nukkeja tilataan, sanoo Kinnunen.

Terve itsetunto auttaa ymmärtämään

Dosentti, lihavuustutkija Sirpa Sarlio-Lähteenkorva lohduttaa mallinukkien laihuudesta ahdistuneita.

– Mallit, joita meille tarjotaan lehdistä ja mainosnukeista kuvaavat kehoa, joka on useimpien työssäkäyvien naisten kohdalla täysin epärealistinen. Vain äärimmäisen harva pystyy saavuttamaan sen tyyppisen hoikan kehon, joka mallinukeilla ja malleilla on, Sarlio-Lähteenkorva kertoo.

Vertailemisen sijaan tutkija kehottaa naisia olemaan tyytyväisiä ja iloisia itsestään.

– Ei meitä kaikkia ole tarkoitettu anorektisten mallien mittoihin. Nuorten naisten ja muiden tulisi suhtautua siten, että tämä on yksi malli muitten joukossa, eikä se todennäköisesti ole se kehotyyppi joka minulla on.

Yksittäisten nukkien sijaan Sarlio-Lähteenmäki on huolestunut nuorten tyttöjen itsetunnosta. Terveen itsetunnon kehittäminen perheessä ja lähiympäristössä on tärkeätä, jotta ymmärrettäisiin, että maailmaan mahtuu monen näköisiä ja kokoisia ihmisiä.

– Ylilaihoja nukkejakin voi olla, mutta olen surullinen jos ne ovat ainoa malli. Miehiä, naisia ja kehotyyppejä on monenlaisia. Toivoisi, että mainonnassa, mediassa ja mallinukeissa tämä kirjo myös näkyisi.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Maarit Rasi, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.