Mäkäräisen taistelu maailmancupin valtiattareksi mykisti managerin: "Eihän tuollainen ole mahdollista"

Kaisa Mäkäräinen taisteli ampumahiihdon maailmancup-kauden kokonaiskilpailun voittoon noustuaan kauden päätöskilpailuissa Tjumenissa sensaatiomaisesti Anastasia Kuzminan ohi. Myös Mäkäräisen manageri Harri Halme äimisteli sesongin huipentunutta sunnuntain yhteislähtökisaa, johon Mäkäräinen lähti viiden pisteen takamatkalta.

Videolla päätöskisan huippuhetkiä ja tunnelmia.

Yhteislähdön käänteet olivat huimia. Mäkäräinen oli ajautunut ennen viimeistä ampumapaikkaa kolmella sakollaan takaa-ajajaksi, ja kahdella sakolla siihen saakka selvinnyt Kuzmina sivakoi vajaat parikymmentä sekuntia suomalaista edellä.

Kuzminalta lipesi kuitenkin viimeisellä pystypaikalla yksi ohi, kun taas Mäkäräinen painoi kovimmalla hetkellä nollat tauluun.

Peli näytti silti vielä tässä vaiheessa slovakialaiselle suotuisalta. Kaksikko lähti nimittäin viimeiselle hiihtolenkille käytännössä tasatahtia: Kuzmina kahdeksantena ja Mäkäräinen yhdeksäntenä. Mäkäräisen tuli päihittää Kuzmina ja parin väliin piti mahtua useampia urheilijoita, jotta suomalainen nousisi maailmancupin valtiattareksi.

Viimeinen lenkki oli suomalaiselta hurja: hän riuhtoi kolmen urheilijan ohi kuudenneksi, kun taas Kuzmina oli aivan piipussa ja hyytyi 11:nneksi.

– Eilisen draamankaari oli ihan käsittämätön. Eihän tuollainen ole mahdollista. Tokan ammunnan jälkeen Kaisa lapioi 40 sekuntia kärjen takana ihan hirveällä lyönnillä. Yhtäkkiä hän onkin Kuzminan perässä, manageri Halme hämmästelee MTV Sportille. 

– Kuzmina on ollut koko talven ylivoimainen hiihtoladulla, mutta yhtäkkiä Mäkäräinen heittääkin vilkun päälle ja lähtee menemään. Hän oli eilen hirvittävän kovassa hiihtolyönnissä. Sen näkivät kaikki. 

"Parasta mahdollista, että jyvät erottuvat akanoista"

Mäkäräisen nousussa ällistytti myös koko Tjumenin kaari: suomalaisässä oli ennen Venäjän kolmea kisaa maailmancupin reaalitilanteessa 52 pistettä Kuzminan perässä.

Holmenkollenin kahden heikon kisan (40:s ja 22:s) jälkeen Mäkäräinen oli kuitenkin Venäjällä tuloksellisesti kauden parhaassa vedossaan ja painoi sijoille 2, 1 ja 6, kun taas Kuzmina hyytyi loppusuoralla perustasostaan (12:s, 6:s ja 11:s). 

– Tällaisen urheiludiggarin silmissä on aina lajista riippumatta ihanteellinen asema, että on takamatkalla haastajana, eikä haastettavana. Ja jos katsoo tilastoja, Norjan Holmenkolmen ei ole ollut helppo paikka hänelle, ja hän on aina pärjännyt Venäjällä Siperiassa Hanti-Mantiskijssa ja Tjumenissa hyvin, Halme pohtii.

Painavimpia syitä Mäkäräisen loistoon kauden päätöksessä on vuosien armottomalla harjoittelulla hankittu luja peruskestävyys: kun monella muulla alkaa polttoaine loppua, Kaisa jaksaa paahtaa.

– Kaisan valmentaja (Jarmo) Punkkinen on joskus sanonut, että ampumahiihdossa on kolmen viikon paketteja. Kolmen viikon aikana saattaa olla toistakymmentäkin kisaa. Kovakuntoisimmat ja sitkeimmät kestävyysurheilijat usein jaksavat ne kolmen viikon stintit loppuun asti. Sehän on parasta mahdollista, että jyvät erottuvat akanoista, Halme sanoo.

Ja kuuden MM-mitalin Mäkäräinen on niitä lajin kovimpia jyviä: hänestä tuli vasta ampumahiihtohistorian kolmas nainen, joka on napannut kolme maailmancup-titteliä. Aiemmin samaan olivat kyenneet Ruotsin Magdalena Forsberg (6 voittoa) ja Saksan Magdalena Neuner (3 voittoa).

Lue myös:

    Uusimmat