Mafia lihoo talouskriisin aikanakin

Italian mafia näyttää selviävän hyvin maailmanlaajuisesta finanssikriisistä. Rikollisjärjestöt saattavat jopa rikastua entisestään, koska ne tarjoavat omia lainojaan ahdingossa oleville yrityksille.

Kauppiaiden etujärjestö Confesercenti arvioi, että sen jäsenet maksavat suojelurahaa 250 miljoonaa euroa päivässä. Mafian koronkiskontaluottoihin on turvautunut tänä vuonna 180 000 yrittäjää.

- Mafia käyttää hyväkseen talouden haavoittuvuutta ja yleistä epävarmuutta. Rikollisjärjestöistä on tulossa entistä vaarallisempia, varoittaa Confesercentin puheenjohtaja Marco Venturi.

Venturi kehottaa Silvio Berlusconin hallitusta ja pankkeja tekemään kaikkensa, jotta yrittäjät eivät jää mafian klaanien armoille. Hänen mielestään lainahanojen sulkeminen olisi edesvastuutonta.

Suojelurahaa vastaan on mahdoton kapinoida, jos yhä useammat yritykset velkaantuvat mafialle.

- Mafia saa kauppiailta ja muilta yrittäjiltä valtavia summia päivittäin - 10 miljoonaa euroa tunnissa ja 160 000 euroa minuutissa, todetaan Confesercentin selvityksessä.

Eniten rahaa tulee huumeista

Sisiliassa ja Napolissa rakennusurakoisijat pulittavat mafialle noin 10 000 euroa kuukaudessa. Jos suojeluraha eli pizzo jää maksamatta, työt viivästyvät erilaisten "onnettomuuksien" takia.

Elintarvikemyymälöiltä peritään tuhansia euroja ja pikkukaupoilta satoja euroja kuukaudessa. Torikauppiaiden osuus on muutamia euroja päivässä.

Neljän suurimman rikollisjärjestön liikevaihto on yhteensä 130 miljardia euroa ja voitot 70 miljardia.

Sisäministeri Roberto Maroni sanoi viime kuussa, että Calabrian 'Ndrangheta tienaa jo 45 miljardia euroa vuodessa, mikä on lähes kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. 'Ndrangheta on kasvanut Sisilian Cosa Nostran ohi ennen kaikkea huumeiden avulla.

Selvityksen mukaan huumekauppa on mafian tärkein tulonlähde (59 miljardia euroa). Koronkiskonta tuottaa yli kymmenen miljardia ja suojelurahat yhdeksän miljardia. Rahaa tulee myös muun muassa asekaupasta, prostituutiosta ja rakennusalalta.

Mafian aloittelevien työntekijöiden kuten nuorimpien pizzon kerääjien kuukausipalkan uskotaan jäävän 1500 euroon. Klaanijohtaja tai toimitusjohtaja voi puolestaan kuitata itselleen 40 000 euroa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat