Poikkeuksellinen auringonlasku jäi pilvipeitteen alle Helsingissä – punaisia auringonlaskuja voi olla kuitenkin luvassa lisää loppuvuodesta

7:46
Sankka pilvipeite esti kirkkaanpunaisen auringonlaskun Helsingissä – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

Poikkeuksellisen punainen auringonlasku jäi pilvipeitteen alle Helsingissä.

Suomeen odotettiin poikkeuksellista auringonlaskua maanantaina. Ilmiön takana oli Kalifornian metsäpalot, ja tutkijan mukaan niitä voi tulla loppuvuodesta lisää. MTV Uutiset seurasi auringonlaskua suorana Kalasatamasta, mutta räikeimmät värit jäivät pilvipeitteen alle.

 Ilmatieteen laitoksen tutkijan Antti Lipposen mukaan savuhiukkaset saavuttivat Länsi-Suomen rannikon kello 11:ltä, josta ne etenevät itään.

Savun vaikutusten ennustettiin näkyvän parhaiten Keski-Suomessa ja siitä etelään, mikäli pilvipeite olisi sen mahdollistanut.

– Savun paksuus on voimakkaimmillaan kello 15, tutkija Antti Lipponen ennakoi aiemmin päivällä.

Savun vaikutus näkyy Lipposen mukaan paljaalla silmällä.

Savun ei pitäisi vaikuttaa hengitysilman laatuun missään päin Suomea.

Maastopalokausi vasta puolivälissä

Savu tulee Kalifornian alueella riehuvista metsäpaloista, jotka ovat tänä vuonna poikkeuksellisen voimakkaat. Pinta-alalla mitattuna maastopalot ovat mittaushistorian suurimmat.

Länsi-Yhdysvaltojen maastopalokausi kestää heinäkuusta marraskuulle. Tutkija Antti Lipposen mukaan on mahdollista, että punertavia auringonlaskuja nähdään Suomessa jatkossakin.

– Riippuu kuinka pitkään siellä palaa ja kuinka paljon, eli on vielä mahdollista, että savuja kulkeutuu Suomeen vielä tämän vuoden aikana. 

Katso videolta, miksi Yhdysvaltojen palojen vaikutukset näkyvät Suomessa asti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja