Maalataan eteisen seinä

Näinkin voi käydä - jopa Remontti-Reiskalle. Kun viikko sitten maalattiin tummunut mäntypaneelikatto kauniin valkeaksi, tällä viikolla katon omistajalta tuli kutsu eteisen seinän maalaamiseen. Valkeaksi sekin; oli vähän katon maalauksen yhteydessä päässyt maalia roiskumaan...

Paras lämpötila maalaamiseen on +15 asteen kieppeillä, joten täälläkin oli lämmöt kytketty pois edellisenä päivänä ja tuuletettu huolellisesti. Näin maalari saa sopivasti lisää työaikaa kun maali ei kuivu liian nopeasti.

Seinä oli lastulevyseinä avoraolla; ei erityisen likainen kun eteistilassa oltiin. Tietysti se oli kuitenkin ensin puhdistettava ja siihen Reiska käytti samaa maalinpesuainetta kuin katon maalauksen yhteydessäkin. Seinä huuhdeltiin sen jälkeen huolellisesti.

Maaliksi oli valittu puolihimmeä, vesiohenteinen lateksimaali. Se on huomattavasti asukasystävällisempi kuin aikaisemmat edeltäjänsä. Katku on siedettävä.

Taulukoukuista oli jäänyt pieniä reikiä, jotka kitattiin ja hiottiin ennen maalaamista. Tässä eteisessä oli irrotettava levy, jonka takana eräitä venttiilejä - sellaisen levyn ruuveja ei tietenkään saa kitata vaan koko luukku on paras irrottaa ja maalata kokonaan erillään.

Reiska tapaa aloittaa tällaisen seinän maalaamisen rajaamalla keskikokoisella siveltimellä yhden levyn leveydeltä avosaumat pohjia ja sivuja myöten sekä tietysti katonrajan. Kun se on tehty, telataan pinnat levy kerrallaan. Telaamisen jälkeen Reiska maalaa siveltimellä käsitellyt paikat samalla tavalla vielä kertaalleen - tavoitteena on saada niiden kohdalle mahdollisimman samanlainen jälki kuin telalla maalattuun pintaan.

Aina kun sopiva kaista on saatu maalatuksi ja pinta on vielä sopivan tuore, Reiska viimeistelee pinnan samansuuntaisin, alhaalta ylöspäin suuntautuvin telanvedoin. Näin pinnasta tulee tasainen ja heijastamaton, katseli sitä mistä suunnasta, missä valaistuksessa hyvänsä.

Sähkörasioista on työn helpottamiseksi poistettu pintamuovit, minkä takia sulake irroitetaan taulusta. Jos valaistusolosuhteet sen suinkin sallivat, kannattaa vielä mieluummin katkaista sähköt pääkytkimestä. Silloin on vain muistettava, että myös pakastin lakkaa toimimasta!

Pohja oli tällä kertaa sen verran tumma, että uutta pintaa piti vetää kaksi kerrosta. Lopputulos oli - kuten odottaa sopii - kerrassaan upea. Yhdessä uuden, valkoisen puukaton kanssa seinät saivat eteisen vaikuttamaan kaksin verroin entistä suuremmalta.

Kättensä jälkiä ihaillessaan Reiska antoi katseensa kiertää myös lattiaa: ollaankohan ensi viikolla laittamassa uutta parkettia...

(JKA 16.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja