Maa-artisokka on syksyn juures

Muhkurainen ja hienostuneen makuinen maa-artisokka on syksyn harvinaisempia vihanneksia. Maa-artisokka ja latva-artisokka ovat eri kasveja, mutta kummassakin on herkullinen vähän pähkinäinen maku. Maa-artisokan maanpäälliset varret ovat 1-2 metrin korkuisia ja kukat kuin pieniä auringonkukkia. Mukuloita voi korjata maasta pakkasen tuloon asti tai vasta keväällä, kun routa sulaa. Kasvi lisääntyy pienistäkin multaan jääneistä mukuloista. Maa-artisokka on helppo viljeltävä, mutta ruoanvalmistusvaiheessa kysytään hermoja oikukkaan muhkuraisen mukulan kuorimisessa. Vaikka maa-artisokkaa on viljelty jo pitkään, se ei ole päässyt suureen suosioon. Ehkä sen hieman erikoinen makeahko maku vaatii tottumusta, mutta siihen totuttuaan, se on todella herkullinen.

Maa-artisokka on alkujaan Pohjois-Amerikasta peräisin oleva auringonkukan sukulaiskasvi. Eurooppaan mukulakasvi kulkeutui vuoden 1600 paikkeilla. Italian, Ranskan ja muiden Keski-Euroopan maiden ohella kasvia alettiin viljellä myös Suomessa.

Monipuolinen muhkura

Viljelytavaltaan ja käytöltään maa-artisokka muistuttaa perunaa. Sen etuna perunaan verrattuna on pakkasenkestävyys. Mutta kasvupaikaltaan korjattuna sen säilyvyys on huono. Ohuen kuoren takia mukulat kuivuvat helposti. Jääkaapin vihanneslokerossa maa-artisokka ei säily kuin muutaman viikon pesemättömänä rei'itetyssä muovipussissa tai paperipussissa. Maa-artisokka kannattaakin säilyttää pakastamalla. Mukulat keitetään ja soseutetaan tai pakastetaan paloina tai kuutioina. Ruoanvalmistuksessa maa-artisokka sopii käytettäväksi perunan tavoin. Siitä valmistuu herkullista sosekeittoa, se sopii salaatteihin paksuina viipaleina keitettynä, muhennoksiin, paistoksiin, kohokkaaseen, pannulla esim. sienten, valkosipulin ja salvian kanssa paistettuna tai vokattuna. Jos maa-artisokat tarjotaan juuresten tapaan, ne kannattaa kuoria vasta keitettyinä. Kuori lähtee muhkuraisesta juureksesta silloin helpommin.

Maa- Maa-artisokasta on saatavilla hyvin muhkuraista ja noin kananmunankokoisia sileämpää lajiketta. Jälkimmäisen kuoriminen on huomattavasti helpompaa. Raaka ja kuorittu maa-artisokka tulee säilyttää vedessä tummumisen estämiseksi. Veteen voi lisätä myös muutaman tipan sitruunan mehua. Maa-artisokka sisältää mm. kuitua, kaliumia, rautaa, folaattia ja inuliinia, jonka vuoksi se on aina kuulunut diabeetikoille suositeltaviin kasviksiin kuten mustajuurikin.

Reseptejä maa-artisokasta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja