Luulitko kuluttaneesi paljon kaloreita kuntosalilla? Luulit väärin – laitteet valehtelevat jopa 40 prosenttia!

Älä luota kuntosalilla yksinomaan laitteiden ilmoittamaan kilokalorinkulutusmäärään.

Yllä olevalta videolta saat vinkit treeniin, jonka voit tehdä vaikka työpöytäsi ääressä!

Ai, että tuntuu hyvältä, kun kuntosalilaitteen elektroninen näyttö kehuu treeniäsi ja kertoo kulutuksesi kaloreina!

Kalifornialaisen yliopiston tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että kuntosalilaitteet valehtelevat. Tutkijoiden mukaan elektronisten, hien pintaan ja sykkeen koholle saavien laitteiden ilmoittama kilokalorinkulutusmäärä heittää jopa 40 prosentilla, kertoo Women's Health Magazine.

Tarkkuutta voi parantaa kertomalla tietonsa

Testissä koehenkilö käytti muun muassa juoksumattoa, kuntopyörää ja porrasnousulaitetta. Keskimäärin laitteet yliarvioivat palaneet kilokalorit 18 prosentilla. 

Testissä mukana olleet, kalorinkulutusta mittaavat kellot puolestaan yliarvioivat kulutuksen 28 prosentilla. Pahin huijari oli kuitenkin crosstrainer-laite, joka yliarvioi kulutuksen 42 prosentilla.

Kuntosalilaitteet käyttävät laskukaavaa, joka sopii kaikille yhtä hyvin kuin kauppojen "yhden koon" vaatteet. Laitteen ilmoittama kilokalorinkulutus on keskiarvo, joka vaihtelee käyttäjän painon, iän, sukupuolen ja lihasmäärän mukaan.

Laitteen tarkkuutta voi parantaa kertomalla sille omat tietonsa, mikäli laite tämän sallii. Jos laite siis kysyy treenin alussa painoasi, pituuttasi tai sukupuoltasi, anna nämä tiedot – mutta muista, ettei arvio silti ole sataprosenttisesti oikea.

Rintavyö on tarkempi kuin rannemittari

Kuntosalilaitteita tutkinut selvitys on vuodelta 2010, joten on mahdollista, että teknologia on kehittynyt tämän jälkeen – tai sitten ei. Stanfordin yliopiston vuoden 2017 selvityksen mukaan ranteessa käytettävä, sykettä ja aktiivisuutta seuraava laite voi olla pahimmillaan yli 90-prosenttisesti väärässä.

Women's Health -lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan nykylaitteista rintavyö on tarkempi kuin ranteessa kuljetettava mittari.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja