Luonnonkaunis "paratiisisaari" myydään lähivuosina Helsingin edustalta – saareen kaavailtu ekologista lomakylää

Senaatti-kiinteistöt myy yli sata vuotta rannikkotykistön käytössä olleen Isosaaren. Myynti on parhaillaan valmisteilla.

Entinen linnakesaari sijaitsee vain puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Luonnonkauniista saaresta aukeaa näkymä sekä Helsinkiin että avomerelle.

Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius kertoo, että noin 76 hehtaarin saaren kaavoitus on kesken. Kaavoituksessa ratkaistaan saaren käyttötarkoitus ja rakentamisen rajat.

– Isosaarta kehitetään aktiivisesti myyntiä varten. Tarkkaa myyntiaikataulua ei vielä voi kertoa, mutta myynti on edessä lähivuosina, Virenius markkinoi.

Senaatin Virenius kertoo, että Isosaaren lopullinen konsepti ja toimintamalli haetaan yhdessä ostajan kanssa. Saarella on merkittävää kaupallista potentiaalia.

– Isosaari selvästikin kiinnostaa ostajia. Olemme saaneet yhteydenottoja jo nyt ja uskon, että saaresta tulee nykyistäkin upeampi virkistyskohde.

Kaavakehitys ratkaisevassa osassa

Kaavakehityksellä on Isosaarenkin tapauksessa ratkaiseva osa. Helsingin Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat samantyyppisiä hankkeita, ja niiden kaavaratkaisu syntyi elokuussa.

Valtion toimitilastrategian mukaan Senaatti-kiinteistöt luopuu kiinteistöistä, joilla sille ei ole järkevää käyttöä. Jos suunnitelmat toteutuvat, miljoonien eurojen arvoinen Isosaari saa yksityisen omistajan.

Virkistys- ja matkailusaari innostaa ostajia, koska sen luonnonkauneus ja kulttuuriarvot hakevat vertaistaan. Isosaarta kehitetään uuteen käyttöön yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin kaupungin ja muiden viranomaistahojen kesken.

Tavoitteena on kaavaratkaisu, jolla saari saadaan virkistyskäyttöön. Asemakaavassa on tarkoitus suojella alueen rakennus- ja puolustushistoriallista perintöä, maisemallisia arvoja ja arvokkaita luontokohteita.

Suunnitelmissa toistasataa mökkiä

Senaatti-kiinteistöjen tilaama Isosaaren ideasuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma on laadittu tulevan kaavatyön pohjaksi: siinä esitellään kolme eri vaihtoehtoa rakentamisen sijoittelulle.

Virenius kertoo, että Isosaareen voi tulla korkeatasoinen mökkikylä ja muuta majoituskapasiteettia.

– Alustavissa suunnitelmissa on mainittu toistasataa pientä mökkiä. Tähän yhdistyisi monipuolisia matkailupalveluita.

Tällä hetkellä Isosaaren merimaisemissa testataan uutta siirrettävää, ekologista mökkikonseptia. Testissä ovat niin sanotut nollamökit.

Virenius korostaa, ettei päätöstä myynnistä ole vielä tehty. Saaressa on nykyisellään ravintola, saunoja, hiekkarantoja ja 9-reikäinen golfkenttä.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Isosaari kiinnostaa ymmärrettävästi myös viranomaisia. Museovirasto ohjasi saaren kulttuuriympäristöselvitystä, joka valmistui helmikuussa 2016.

– Museoviraston kanssa on selvitetty, että osa Isosaaren rakennuskannasta rivitalot voidaan mahdollisesti purkaa. Arvokkain rakennusperintö kuten torpedokoeasema, vanha sauna, ruokala, tykkiasemat ja linnoitteet suojellaan, Virenius mainitsee.

Hylkysaaren myynti käynnistyi jo

Isosaarenkin tapauksessa selvitetään, kuinka kohteen toiminnasta saadaan liiketaloudellisesti kannattavaa. Mahdollisimman joustava asemakaava auttaisi tässä.

Senaatti-kiinteistöt tiedotti jo vuonna 2015, että se on myynyt Rankin ja Kirkonmaan varuskunta-alueet Kotkan edustalta. Puolustusvoimien käytössä olleista saarista Rysäkari myytiin vuonna 2011.

Helsingin Korkeasaaren vieressä sijaitsevan Hylkysaaren myynti on jo käynnissä, Senaatti-kiinteistöt tiedottaa. Se on herättänyt laajaa kiinnostusta jo ennen tarjouskilpailua.

Hylkysaari on asia erikseen, mutta Helsingin yleiskaavassa Isosaari on merkitty merellisen virkistyksen ja matkailun alueeksi. Aluetta kehitetään virkistys-, ulkoilu-, matkailu-, luonto- ja kulttuurialueena.

Yleiskaava mahdollistaa ympärivuotisen loma-asumisen.

Kuivasaaren avaamista tutkittu

Puolustusvoimat on luopunut saaresta, ja Isosaari avattiin kesällä 2017 yleisölle. Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut pääosan saaresta Suomen Saaristokuljetus Oy:lle saaren matkailun järjestämistä varten.

Ennen maankäytön idealuonnosten laatimista Isosaaresta on laadittu useita selvityksiä. Niihin kuuluvat kulttuuriympäristöselvitys, luontoselvitys, arkeologisen kulttuuriperinnön inventointi sekä maisemaselvitys ja -suunnitelma.

Kaavassa on mukana myös Isosaaren länsipuolella sijaitseva Kuivasaari, joka on tällä hetkellä vuokrattuna Puolustusvoimille. Päätöksiä saaren avaamisesta ei ole, mutta kaavan yhteydessä tätäkin vaihtoehtoa on tutkittu.

– Kuivasaaren avaamisesta ei ole tehty mitään päätöksiä, eikä tätä asiaa tällä hetkellä enää tutkita, Virenius kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja