Ura ohi sydämen takia, huippumuusikkoa ei harmita – "Vapisin yleisön edessä jo 40 vuotta"

Jaakko Ryhäselle päätös 40-vuotisen uran lopettamisesta oli helpottava, vaikka sen sinetöi ohitusleikkaus. Ryhänen ei aio palata enää koskaan yleisön eteen laulamaan.

Jaakko Ryhänen joutui viime vuoden lokakuussa sydämen ohitusleikkaukseen. Suurin muutos, joka siitä seurasi, oli työnteon katkeaminen kertaheitosta.

– Se ei ole ollut helppoa. Ennen minulla oli kalenteri täynnä ja koko ajan tekemistä. Nyt allakassa lukee vain juhlapyhät ja nimipäivät, Ryhänen sanoo.

– Tietyssä määrin olen kuitenkin fatalisti. Päiväni eivät olleet vielä täynnä, vaan sain jostain syystä jatkoaikaa. Odotan mielenkiinnolla, miksi. Laulun opettaminen lienee yksi tarkoitus, mutta katsotaan, tuleeko muuta.

Vielä Ryhäsellä ei ole suunnitelmia.

– Puhelin kyllä soi keikkatarjouksista. Vaikka voimani ovat palautuneet ja ääni pysynyt ennallaan, minulla ei ole halua nousta lavalle. Miksi menisin vapisemaan yleisön eteen, kun tein niin jo 40 vuotta? Eihän minun ole pakko. Antaa oppilaideni pelätä, Ryhänen nauraa.

Vastakohta entiseen

Se, että saa tehdä mitä huvittaa, on Ryhäselle uutta.

– Ennen minun piti heti herättyäni alkaa röhistellen ja lallatellen avaamaan ääntä. Enää sillä ei ole merkitystä.

– Normaaliaamuna minulla ei ole mihinkään kiire – mitä nyt kahta kultaistanoutajaa pitää lenkittää. Luen lehteä enkä välttämättä edes pue päälle puoleenpäivään mennessä. Tämä on täydellinen vastakohta sille, miten ennen elin.

Täysin Ryhänen ei ole jättänyt musiikkia. Hän palasi vuodenvaihteen jälkeen opettamaan klassista laulua.

– Se on antanut uutta eloa. On mielekästä työskennellä lahjakkaiden nuorten ammattilaisten kanssa. Toivon, että voin siirtää sen, mitä olen itse oppinut, seuraavalle sukupolvelle.

"En varmasti nouse enää yleisön eteen"

Ryhänen tietää kollegoidensa puheista, että monille työtään rakastaneille ja siinä menestyneille ihmisille eläköityminen on vaikeaa.

– Itse en silti ole kokenut pienimmässäkään määrin haikeutta. Päinvastoin: olen iloinen ja helpottunut siitä, että pitkä työrupeama on nyt tehty. Kun käyn katsomassa oppilaideni esityksiä, en tunne hinkua päästä lavalle.

– Ajattelen pikemminkin niin, että olipa mielenkiintoista saada tehdä tällaista erikoislaatuista työtä 40 vuoden ajan.

Ryhänen sanoo, että hän ei varmasti enää nouse yleisön eteen.

– Vaikka tarjolla olisi kuinka hyvä rooli, niin sanon ihan rehellisesti kaikille: kiitos ei. Ei se enää maistu samalta. Ne kaikki ilot, vastoinkäymiset ja raskaat hetket on koettu jo moneen kertaan.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja