Lopun alkua? Ukrainan merivoimat antautui Mariupolissa, väittää Venäjä – asukkaita ei saada evakuoitua tuhotusta kaupungista

Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupolissa olevista vanhemmistaan – kaupungin pelätään kaatuvan lähipäivinä 2:58
Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupolissa olevista vanhemmistaan – kaupungin pelätään kaatuvan lähipäivinä

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mariupolia puolustaneet 1026 Ukrainan merivoimien sotilasta ovat antautuneet. Asiasta kertoo venäläisuutistoimisto Tass.

Ministeriön mukaan antautuneiden joukossa on yli 160 upseeria ja 47 naista. Antautuneista yli sata oli ministeriön mukaan haavoittuneita. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Ukrainan puolustusministeriön tiedottajalla ei ole tietoa merivoimiensa antautumisesta Mariupolissa. Ukrainan presidentti tai maan puolustusvoimat eivät ole vielä kommentoineet asiaa.

Mariupolin kaupungin puolustuksen on arveltu voivan kaatua milloin hyvänsä. Tuhansien siviilien uskotaan kuolleen Mariupolissa, jossa on käyty sodan kiivaimmat taistelut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Mariupolin merivoimat kertoi tiistaina iltapäivällä sinnittelevänsä alueella "viimeiseen asti".

– Olemme Mariupolin puolustajia, 36. merijalkaväen prikaatia, joka puolustaa tätä kaupunkia viimeiseen asti, sotilaat sanoivat.

Satamakaupungin kaatumisen on arvioitu olevan enää päivien kysymys. Kaupunkia viikkokausia puolustaneet sotilaat kertoivat jo maanantaina olevansa menettämässä kaupungin.

– Emme luopuneet asemistamme. Puolustimme tämän kaupungin jokaista tuumaa niin hyvin kuin pystyimme. Mutta totuus on se, että kaupunki on piiritettynä. Sinne ei ole toimitettu ammuksia eikä ruokaa. Olemme kiitollisia jokaiselle ukrainalaiselle, joka uskoi ja uskoo edelleen merijalkaväkeen. Olemme pysyneet uskollisina.

Kaupungista ei saada asukkaita evakuoitua

Mariupolin kaupungista ei tänään saada avatuksi humanitaarisia käytäviä asukkaiden evakuointeja varten. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegram-sovelluksessa brittilehti Guardianin mukaan.

Varapääministeri syyttää Venäjää tulitaukorikkomuksista sekä siviilien evakuointiin tarkoitettujen bussien kulkemisen estämisestä. Vereshtshuk sanoo Ukrainan pyrkivän avaamaan käytävät jälleen heti, kun se on mahdollista.

Mariupol on Venäjän piirittämä ja tiettävästi osittain valloittama. Venäjän pelätään saavan kaupungin kokonaan haltuunsa lähiaikoina, kertoo BBC. Kaupungissa evakuointia odottaa pormestarin arvion mukaan yli 100 000 ihmistä.

Venäjän painopiste on siirtynyt Ukrainan itäosiin – sotilasasiantuntija arvioi Mariupolin kaatuvan lähipäivinä

Venäjän painopiste on siirtynyt Ukrainan itäosiin – sotilasasiantuntija arvioi Mariupolin kaatuvan lähipäivinä 5:32

Lue myös:

    Uusimmat