Lomakuvat paljastivat syövän vauvan silmässä – hotellin valokuvaaja varoitti vanhempia: "Sen ei koskaan pitäisi olla valkoinen"

2:39

Valokuvaaja huomasi pienen vauvan vaarallisen silmäkasvaimen valokuvasta, jossa lapsen silmä hohti punaisen sijaan vaaleaa valoa. Tapauksesta uutisoi brittilehti Daily Mail.

Yllä olevalla videolla esitellään luomia, joista ei tarvitse olla huolissaan.

Englantilaispari Sophie Findlay ja Darren Marshall olivat tammikuussa 2017 lomamatkalla Teneriffalla seitsemän kuukautta vanhan tyttärensä Presleyn kanssa. Hotellilla vanhemmat pyysivät valokuvaajaa ottamaan kuvia lapsesta. Viimeisenä päivänä ennen kotimatkaa perhe kävi hakemassa valmiit kuvat.

Hotellin valokuvaaja, nimeltään Alessia, veti kuitenkin äidin sivuun.

Retinoblastooma tarkoittaa silmän verkkokalvon varhaissolusyöpää. Se on harvinainen, tavallisimmin alle 5-vuotiailla lapsilla esiintyvä pahanlaatuinen kasvain. Suomessa noin 3–4 lasta vuodessa sairastuu.

Retinoblastooman yleisin oire on vaalea pupilli, jossa pupillin eli mustuaisaukon normaalisti punertava valoheijaste onkin samea ja vaaleanharmaa. Pupillin harmaus voidaan huomata esimerkiksi valokuvasta.

– Hän käski minun katsoa lapsen silmää. Ajattelin vain, että se oli jotain, kuten kamerasta tuleva punasilmäisyys, ja kysyin, eikö hän voisi tehdä jotain korjatakseen asian, Sophie kertoo Daily Mailille.

– Mutta hän sanoi, että sen ei koskaan pitäisi olla valkoinen ja kehotti viemään lapsen lääkäriin tarkastettavaksi.

Sairaalassa todettiin syöpä

Äiti kertoo vieneensä lapsen heti sairaalaan saavuttuaan kotikaupunkiinsa Jarrowiin, Englantiin. Perhe sai kuulla, että silmässä totisesti oli jotain ja se oli vakavaa.

Presleyllä todettiin harvinainen retinoblastooma, silmän verkkokalvon varhaissolusyöpä.

Sophien mukaan Presleyssä ei ollut näkynyt mitään merkkejä sairastumisesta. Lapsi oli voinut oikein hyvin. Hänen silmänsä olisi tarkistettu vasta ensi kerran neljävuotiaana, joten oli onni, että valokuvaaja huomasi asian ajoissa.

Presley joutui kemoterapiaan ja menetti jopa hetkellisesti näkönsä. Vauvalle tehtiin useita laserleikkauksia. Nyt kaksivuotiaan lapsen odotetaan kuitenkin toipuvan täysin.

– Jos sitä ei olisi huomattu, hän olisi voinut menettää silmänsä. Tämä nainen [Alessia] pelasti hänen silmänsä ja hänen näkönsä, äiti toteaa kiitollisena.

***

Kaikkien ihmisten silmät ovat oikeasti ruskeat! Katso alla olevalta videolta 10 asiaa, joita et taatusti tiennyt väreistä

1:19

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja