Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisesta

9:53Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin?KATSO MYÖS: Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?
Julkaistu 01.04.2024 15:32

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Uudelleenkäytettyä öljyä syöneillä rotilla esiintyi enemmän hermokudoksen rappeutumista.

Uppopaistoöljyä ei pitäisi käyttää uudelleen. Tähän tulokseen tuli tutkimus, joka havainnoi hermokudoksen rappeutumista rotilla. Tutkimustulos esiteltiin Discover BMB -konferenssissa ja se tullaan Medical News Todayn mukaan julkaisemaan Journal of Biological Chemistry -lehdessä. 

Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy

Uusiokäytetty öljy haitallista neurologisille toiminnoille

Kokeessa rotat söivät ruokansa mukana erilaisia öljyjä kylminä, kuumennettuina ja useita kertoja kuumennettuna. Osa rottaryhmästä söi tavanomaista ruokaa ilman rasvoja. Ruokailukoetta jatkettiin 30 päivän ajan.

Tutkimuksessa uusiokäytetty öljy vaikutti tekevän haittaa neurologisille toiminnoille. Hermokudoksen rappeutuminen saattoi johtua öljyn vaikutuksista suoliston, maksan ja aivojen kommunikaatiossa.

Jos rotta söi uudelleenkuumennettua seesami- tai auringonkukkaöljyä, maksan tulehdustaso kohosi ja oksidatiivinen stressi lisääntyi. Myös paksusuolessa esiintyi huomattavia vaurioita. Öljyn käytön myötä rasva-aineenvaihdunnassa esiintyi muutoksia ja tärkeiden kuljettaminen väheni, mikä puolestaan johti hermoston rappeutumiseen.

omeja-3-rasvahappojen

Lue myös: Avokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani

Vaikutukset nähtiin sekä uudelleenkäytettyä öljyä syöneissä rotissa että niiden jälkeläisissä. Aihetta täytyisi tutkia vielä ihmisillä lisätietojen saamiseksi.

– Uppopaistaminen korkeissa lämpötiloissa on yhdistetty useisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta pitkäaikaista tutkimusta ei ole tehty uppopaistoöljyn nauttimisesta ja sen haittavaikutuksista terveyteen, tutkimustiimiä johtanut Kathiresan Shanmugam kommentoi tiedotteessa.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani uusikäytettyä öljyä syöneisiin verrattuna.

Öljyjä käytetään uudelleen esimerkiksi ravintoloissa; siinä uppopaistetaan ranskalaisia, sipulirenkaita ja muita tuotteita. Tiesitkö, että samassa paistoöljyssä voivat kypsyä sekä pikaruokalan kasvispohjaiset tuotteet että kananugetit? Näin Hesburgerin, McDonald'sin ja Burger Kingin vegetuotteet oikeasti valmistetaan.

Lue myös: Litkitkö itsellesi sydänkohtauksen? Tutkijat varoittavat taas dieettilimuista – nämä ovat kolme parasta juomaa: "Muita ei todennäköisesti tulisi juoda säännöllisesti, jos ollenkaan"

Öljyn kuumentaminen korkeaan lämpötilaan kuitenkin muuttaa sen kemiallista rakennetta. Useat paistokerrat poistavat antioksidantteja ja vähentävät öljyn tuomia terveysetuja.

Tiettyjen öljyjen nauttimisen terveysedut ovat jo pitkään olleet tiedossa. Jo alle ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä voi pienentää riskiä kuolla dementiaan. Oliiviöljyä sisältävällä Välimeren ruokavaliolla yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Lue myös: Syötkö jo näin? Tutkijoiden mukaan aivojen ikääntymistä voi hidastaa tietyn ruokavalion avulla

Lue myös: Välimeren ruokavaliolle haastaja? Tällainen on Atlantin ruokavalio

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – tässä ravitsemusterapeutin vinkit

10:42Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkitRavitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lähteet: Medical News Today, American society for biochemistry and molecular biology

Lisää aiheesta:

Tietynlainen ruokavalio voi ehkäistä kroonisia sairauksia – tutkijat ottivat mallia saarivaltion asukkailtaTutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystäTutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitäSyö näin, jos haluat pitää aivosi nuorempina ja terveempinä pidempään – tutkijat muistuttavat yhden ravintoaineen tärkeydestäSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoTutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"
MuistiTutkimustuloksetRavitsemusRuokaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Muisti
  • 30.9.12:06
    Alzheimer

    Työelämästä vetäytyminen voi liittyä Alzheimerin tautiin: "Voi olla ensimmäinen merkki sairauden alkamisesta"

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 23.9.06:31
    Alzheimer

    Onko samojen asioiden kertominen uudestaan merkki Alzheimerista?

  • 5.9.20:11
    Mielenhallinta

    Tapausraportti Ranskasta: 17-vuotiaalla havaittiin erikoinen "aikamatkustuskyky"

  • 18.8.12:37
    Dementia

    Tutkimus: Kissoille voi kehittyä dementia kuten ihmisille