Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisesta

Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin? 9:53
KATSO MYÖS: Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?

Uudelleenkäytettyä öljyä syöneillä rotilla esiintyi enemmän hermokudoksen rappeutumista.

Uppopaistoöljyä ei pitäisi käyttää uudelleen. Tähän tulokseen tuli tutkimus, joka havainnoi hermokudoksen rappeutumista rotilla. Tutkimustulos esiteltiin Discover BMB -konferenssissa ja se tullaan Medical News Todayn mukaan julkaisemaan Journal of Biological Chemistry -lehdessä. 

Uusiokäytetty öljy haitallista neurologisille toiminnoille

Kokeessa rotat söivät ruokansa mukana erilaisia öljyjä kylminä, kuumennettuina ja useita kertoja kuumennettuna. Osa rottaryhmästä söi tavanomaista ruokaa ilman rasvoja. Ruokailukoetta jatkettiin 30 päivän ajan.

Tutkimuksessa uusiokäytetty öljy vaikutti tekevän haittaa neurologisille toiminnoille. Hermokudoksen rappeutuminen saattoi johtua öljyn vaikutuksista suoliston, maksan ja aivojen kommunikaatiossa.

Jos rotta söi uudelleenkuumennettua seesami- tai auringonkukkaöljyä, maksan tulehdustaso kohosi ja oksidatiivinen stressi lisääntyi. Myös paksusuolessa esiintyi huomattavia vaurioita. Öljyn käytön myötä rasva-aineenvaihdunnassa esiintyi muutoksia ja tärkeiden omeja-3-rasvahappojen kuljettaminen väheni, mikä puolestaan johti hermoston rappeutumiseen.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani

Vaikutukset nähtiin sekä uudelleenkäytettyä öljyä syöneissä rotissa että niiden jälkeläisissä. Aihetta täytyisi tutkia vielä ihmisillä lisätietojen saamiseksi.

– Uppopaistaminen korkeissa lämpötiloissa on yhdistetty useisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta pitkäaikaista tutkimusta ei ole tehty uppopaistoöljyn nauttimisesta ja sen haittavaikutuksista terveyteen, tutkimustiimiä johtanut Kathiresan Shanmugam kommentoi tiedotteessa.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani uusikäytettyä öljyä syöneisiin verrattuna.

Öljyjä käytetään uudelleen esimerkiksi ravintoloissa; siinä uppopaistetaan ranskalaisia, sipulirenkaita ja muita tuotteita. Tiesitkö, että samassa paistoöljyssä voivat kypsyä sekä pikaruokalan kasvispohjaiset tuotteet että kananugetit? Näin Hesburgerin, McDonald'sin ja Burger Kingin vegetuotteet oikeasti valmistetaan.

Öljyn kuumentaminen korkeaan lämpötilaan kuitenkin muuttaa sen kemiallista rakennetta. Useat paistokerrat poistavat antioksidantteja ja vähentävät öljyn tuomia terveysetuja.

Tiettyjen öljyjen nauttimisen terveysedut ovat jo pitkään olleet tiedossa. Jo alle ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä voi pienentää riskiä kuolla dementiaan. Oliiviöljyä sisältävällä Välimeren ruokavaliolla yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – tässä ravitsemusterapeutin vinkit

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue myös:

    Uusimmat