4 hyvää syytä: Kalaa kannattaisi oikeasti syödä enemmän

shutterstock_273312239

Usein sanotaan, että kalaa tulisi syödä kahdesti viikossa, mutta tiedätkö miksi?

Suomen yleisimmät sydän- ja verisuonitaudit ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Perimälle, sukupuolelle ja iälle ei kukaan voi mitään, mutta jokainen voi vaikuttaa sydänsairauksien syntyyn ja riskitekijöihin omilla elintavoillaan ja valinnoillaan. Yksi tapa vaalia omaa terveyttä on syödä kalaa säännöllisesti.

– Suomalaiset tuntevat hyvin suositukset syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta kaikki eivät kuitenkaan näitä suosituksia noudata. Sydänviikon kunniaksi haluammekin muistuttaa, että liha kannattaa vaihtaa kalaan ainakin sen pari kertaa viikossa, Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen toteaa.

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa listasi neljä hyvää syytä syödä kalaa:

1. Hyvä D-vitamiinin lähde

Pieni D-vitamiinipitoisuus veressä on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen. Kala on erinomainen D-vitamiinin lähde, sillä kalan sisältämä D-vitamiini on hyvin imeytyvää D3-muotoa. Kaloista erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika ja silakka. D-vitamiinin riittävällä saannilla on myös useita muita hyviä terveysvaikutuksia.

2. Tekee hyvää sydämelle

Kalan rasva, tarkemmin sanottuna rasvahapot, voitelevat suonistoa alentamalla triglyseridin määrää veressä ja tekevät hyvää nimenomaan sydämelle ja valtimoille. Triglyseridi on verenkierron yleisimpiä rasvaa kuljettavia hiukkasia.

Ihmiselimistö tarvitsee terveellisiä rasvoja kuten omega-3-rasvoja, muttei pysty itse valmistamaan niitä. Ihminen saa kalasta ja muista merenelävistä kahta omega-3-rasvaa: eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Kolmas tärkeä omega-3-rasva on alfalinoleenihappo (ALA), jota on runsaasti monissa kasviöljyissä. Paras keino saada EPA:a ja DHA:ta on rasvaisen kalan nauttiminen. EPA ja DHA auttavat myös vähentämään tulehdusriskiä ja ehkäisevät vaarallisten verihyytymien muodostumista verenkierrossa.

3. Vähentää kolesterolia

Kolesteroliarvot vaikuttavat valtimotautiriskiimme. Kova rasva nostaa kolesterolia ja kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä jopa mikroskoopilla rasvapatteina suonenseinämissä. Tärkeintä kolesterolin vähentämisen kannalta on vaihtaa kova rasva pehmeään. Kun kova rasva korvataan pehmeällä, ruokavalion rasvan laatu muuttuu kolesterolin suhteen edulliseen suuntaan. Pehmeää rasvaa saa kalasta: mitä rasvaisempi kala, sitä terveellisempi se on.

Triglyseridipitoisuuteen vaikuttavia rasvaisia kaloja ovat muun muassa lohi, muikku ja lahna. Vähärasvaisia kaloja ovat puolestaan esimerkiksi tonnikala, seiti ja turska sekä järvien petokalat hauki, ahven ja kuha. Myös vähärasvaista kalaa kannattaa syödä niissä olevan arvokkaan proteiinin takia. Lisäksi kala on hyvä lähde seleenille ja jodille.

4. Sydän- ja verisuonitautien riski voi laskea

Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet kalan käytön terveyshyödyt. Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluu kaksi kala-ateriaa viikossa. Tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien riski voi laskea, jos noudattaa viikossa kahden kala-aterian periaatetta. Sekä sepelvaltimotautiriskin, että sepelvaltimotautikuoleman riski pienenee noin 25 prosenttia. Säännöllisen kalan käytön on todettu myös vähentävän sydänperäisten äkkikuolemien vaaraa 40–60 prosentilla.

Lähde: Pro Kala ry, Sydänliitto

 ***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!