Usein sanotaan, että kalaa tulisi syödä kahdesti viikossa, mutta tiedätkö miksi?
Suomen yleisimmät sydän- ja verisuonitaudit ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Perimälle, sukupuolelle ja iälle ei kukaan voi mitään, mutta jokainen voi vaikuttaa sydänsairauksien syntyyn ja riskitekijöihin omilla elintavoillaan ja valinnoillaan. Yksi tapa vaalia omaa terveyttä on syödä kalaa säännöllisesti.
– Suomalaiset tuntevat hyvin suositukset syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta kaikki eivät kuitenkaan näitä suosituksia noudata. Sydänviikon kunniaksi haluammekin muistuttaa, että liha kannattaa vaihtaa kalaan ainakin sen pari kertaa viikossa, Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen toteaa.
Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa listasi neljä hyvää syytä syödä kalaa:
1. Hyvä D-vitamiinin lähde
Pieni D-vitamiinipitoisuus veressä on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen. Kala on erinomainen D-vitamiinin lähde, sillä kalan sisältämä D-vitamiini on hyvin imeytyvää D3-muotoa. Kaloista erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika ja silakka. D-vitamiinin riittävällä saannilla on myös useita muita hyviä terveysvaikutuksia.
2. Tekee hyvää sydämelle
Kalan rasva, tarkemmin sanottuna rasvahapot, voitelevat suonistoa alentamalla triglyseridin määrää veressä ja tekevät hyvää nimenomaan sydämelle ja valtimoille. Triglyseridi on verenkierron yleisimpiä rasvaa kuljettavia hiukkasia.
Ihmiselimistö tarvitsee terveellisiä rasvoja kuten omega-3-rasvoja, muttei pysty itse valmistamaan niitä. Ihminen saa kalasta ja muista merenelävistä kahta omega-3-rasvaa: eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Kolmas tärkeä omega-3-rasva on alfalinoleenihappo (ALA), jota on runsaasti monissa kasviöljyissä. Paras keino saada EPA:a ja DHA:ta on rasvaisen kalan nauttiminen. EPA ja DHA auttavat myös vähentämään tulehdusriskiä ja ehkäisevät vaarallisten verihyytymien muodostumista verenkierrossa.
