Samassa paistoöljyssä voivat kypsyä kasvispohjaiset tuotteet ja kananugetit – näin Hesburgerin, McDonald’sin ja Burger Kingin vegetuotteet oikeasti valmistetaan

pikaruokaravintolat pääkuva
Osa ravintoloista kypsentää kasvipohjaiset tuotteet erillään, osa samassa paistoöljyssä eläinperäisten tuotteiden kanssa. Shutterstock

Useimmissa pikaruokaravintoloissa on kasvipohjaisia tuotteita, mutta ne saatetaan valmistaa niin, että lopputulos ei ole vegaaninen.

Pikaruokaketjuilla saattaa olla valikoimassaan periaatteessa vegaanisia tuotteita, mutta niiden valmistustavan takia tarjottimelle nostettu valmis annos ei kuitenkaan ole sataprosenttisesti vegaaninen. Kasvipohjainen tuote saatetaan valmistaa samassa paistorasvassa ja grillissä kuin lihatuote. Tiukasti vegaanista ruokavaliota noudattava ei siis välttämättä löydä pikaruokaketjuista syötävää.

Kysyimme Hesburgerilta, Burger Kingilta sekä McDonaldsilta, miten kasvipohjaiset tuotteet heidän ravintoloidensa keittiöissä valmistetaan.

Hesburgerin valikoimassa ei ole nimellisesti vegaanisia tuotteita

Hesburgerin tuotekehityspäällikkö Eeva Mäki kertoo, että he eivät puhu kasviperäisistä tuotteistaan vegaanisina tai markkinoi niitä niin.

– Kerromme avoimesti ravintoloissamme ja nettisivuillamme tuotteiden valmistustavoista, Mäki toteaa.

Hesburgerin nettisivuilta löytyvät tuotetiedot perustuvat tavarantoimittajilta saatuihin tuoteselosteisiin.

Hesburger-ravintoloissa kaikki paistoöljyssä paistettavat tuotteet voidaan valmistaa samassa öljyssä. VEKE-kasvispihvi, -soijaleike ja -soijatikut, sipulirenkaat sekä ranskalaiset voidaan siis paistaa samassa öljyssä kuin kanapihvit ja -nugetit.

Mäki kertoo, että ravintoloissa kehotetaan tarkistamaan raaka-aineita koskevat tiedot aina ennen tilausta, jos asiakas noudattaa jotakin erityisruokavaliota. Jos raaka-aineet vaihtuvat, myös tuotetiedot voivat muuttua.

Ajankohtaisen tiedon löytää esimerkiksi ketjun verkkosivuilta tai ravintolasta kysyttäessä.

Burger Kingillä lihaton vaihtoehto kaikissa tuotekategorioissa

Burger Kingin Suomen ravintoloiden ketjujohtaja Siru Kalpio kertoo, että ketjun ravintoloista löytyy lihaton vaihtoehto kaikista tuotekategorioista.

Valikoimassa on naudanlihapihviä muistuttava kasvipohjainen plant based -pihvi, kanapihviä muistuttava plant based long -pihvi, kasvispohjaiset nugetit eli plant based nuggets sekä kasvipohjainen hampurilaismajoneesi.

– Vaikka kasvispohjaisten tuotteidemme reseptiikka ei sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia, emme mainosta valmiita tuotteitamme vegaanisina, sillä ne voivat valmistusprosessin eri vaiheissa olla kosketuksissa samojen laitteiden tai välineiden kanssa, joilla valmistetaan myös eläinperäisiä tuotteita, Kalpio selittää.

Kalpio kertoo, että lihapihviä muistuttava plant based -pihvi grillataan aina lihatuotteista erillään, mutta valmistukseen käytetään samaa liekkigrilliä, jossa myös lihapihvit grillataan. Samoin uppopaistettavat nugetit sekä plant based long -pihvi paistetaan eläinperäisistä tuotteista erillään, mutta samassa paistoaltaassa kanatuotteiden kanssa.

Burger Kingin ranskalaiset valmistetaan kokonaan erillään eläinperäisistä tuotteista.

– Kasvispohjaisten tuotteidemme valikoima palvelee erityisesti sekasyöjiä, jotka haluavat vähentää lihan kulutustaan, Kalpio kertoo.

Katso myös: Kurkista kulisseihin: Näin valmistuu Burger Kingin Rebel Whopper -hampurilainen. Juttu jatkuu videon alla.

Kurkista kulisseihin: Näin valmistuu Burger Kingin uusi kohuttu Rebel Whopper 1:26

McDonald’silla täysin vegaanisia vaihtoehtoja

McDonald’s Suomen viestintäjohtaja Heli Ryhänen listaa ketjun ravintoloiden vegaaniseen ruokavalioon sopiviksi tuotteiksi McVegan-hampurilaisen, Ruis McVegan Vegan Burgerin, Classic McWrap Veganin, ranskalaiset sekä barbeque-, curry- ja hapanimelädipit.

Ryhänen kertoo, että ranskalaiset valmistetaan ravintoloissa omassa altaassaan kasviöljyssä samoin kuin vegaaniset McVegan-pihvit.

Näin ollen kyseisiä tuotteita on myös mainostettu vegaanisina.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.