Mainos

Lipponen torjuu Ahon toivoman puolustuskomitean

Pääministeri Paavo Lipponen ei lämpene Esko Ahon ehdottaman parlamentaarisen puolustuskomitean perustamiselle.

Suomessa ei tarvita parlamentaarista puolustuskomiteaa käymään Nato-keskustelua, katsoi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään Ylen Radio Suomen haastattelutunnilla.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho on esittänyt komitean perustamista ja moittinut päähallituspuolueita Natoa koskevan keskustelun vaientamisesta. Lipposen mielestä keskustelua voidaan käydä ilman komiteaakin, eikä vaalien lähestyminen ole mikään peruste muuttaa Suomen linjaa. -Hallituksen politiikka perustuu eduskunnan aivan ylivoimaiseen enemmistöön. Ei ole näköpiirissä mitään sellaista, että pitäisi ryhtyä vaalien takia asettamaan tätä kyseenalaiseksi, Lipponen sanoi.

Nato-kysymys tulee esille vaalien jälkeen, kun seuraava turvallisuuspoliittinen selonteko valmistellaan 2004. Kysymys on Lipposen mielestä muuttunut kylmän sodan ajoista. Tilanne ei ole enää yhtä dramaattinen. -Kylmän sodan aikana jos olisimme päättäneet liittyä Natoon, olisimme valinneet puolemme kahdesta osapuolesta, Varsovan liitto ja Nato. Nyt ei ole näin enää.

Parlamentaarinen eli kaikki puolueet käsittävä komitea on Lipposen mielestä harhaanjohtava käsite, sillä parlamentarismia on se, että hallitus nojaa eduskunnan enemmistöön. -Parlamentaarinen valmistelu on sitä, että hallitus valmistelee. Tässä sotketaan käsitteitä jatkuvasti, ja se tarkoittaa sitä, että vastuukin sitten häviää jonnekin.

SDP lähtee vaaleihin sillä linjalla, että liittoutumattomuudesta pidetään kiinni. -Se tarkoittaa sitä, että meillä itsellämme on mahdollisuus, jos tilanne muuttuu, määritellä oman etumme sillä tavalla, että voimme myöskin liittoutua. Emme me tiedä, onko 2004 syytä esittääkään koko Nato-kysymystä uudelleenarvioitavaksi, Lipponen sanoi.

Hallituspohjan ylileveyden moittimista Lipponen piti turhana. Hänen mielestään hallitukselle tärkeintä on yhteistyön henki, joka ulottuu myös työmarkkinoille, niin että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välinen yhteistyö toimii. Hallituspohjan kaventaminen ei hänestä vielä ratkaisisi yhtään mitään. -Tässä on vähän väärin sammutetun makua. Kun ei muuta keksitä, niin on helppoa sanoa, että onpa ylilevvee tämä hallitus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.