Liikennevalvonta kuumentaa tunteet, poliisia häiritään ja painostetaan – maalittaminen on yleistynyt

Automaattivalvontaa tehostetaan edelleen 2:16
Maaliskuussa uutisoitiin, että liikenteen automaattivalvontaa tehostetaan.

Ylikomisario Dennis Pastersteinilla on kokemusta poliisin kohdistuvasta maalittamisesta ja perättömien rikosilmoitusten tehtailusta.

Helsingin poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajaan, ylikomisario Dennis Pastersteiniin kohdistuva häirintä ja painostus liittyvät esimerkiksi automaattivalvontaan ja ylinopeussakkoihin.

Jotkut kokevat hänen olevan henkilökohtaisesti vastuussa niistä.

Pasterstein kertoo, että häirinnän saattaa käynnistää joko hänen julkisuudessa esittämä kommenttinsa tai esimerkiksi hänestä täysin riippumaton liikennevalvontaan liittyvä päätös tai uutinen.

Esimerkiksi yhdessä STT:n näkemässä päätöksessä rikosilmoituksen tekijä on pyytänyt tutkimaan, onko Pasterstein syyllistynyt rikokseen nopeusvalvonnassa.

Asiaa koskevassa valtakunnansyyttäjänviraston päätöksessä kuitenkin todetaan, että selvityksen perusteella Pasterstein ei liity asiaan.

– Hänen osaltaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Pasterstein ei ole sellaisessa asemassa, että hän päättäisi nopeusvalvonta-autojen sijoittamisesta, päätöksessä sanotaan.

Sähköposteissa haukutaan ja vaaditaan erottamista

Dennis Pasterstein sanoo, että rikosilmoitukset ja kantelut tulevat yleensä aaltoina ja niiden yhteydessä tulevissa esimiehille ja esimerkiksi ministereille osoitetuissa sähköposteissa haukutaan ja vaaditaan hänen erottamistaan.

Hän kertoo olevansa tietoinen ainakin osasta sähköposteista, koska myös hänet on laitettu niiden vastaanottajaksi.

Pastersteinin mukaan painostaminen ja häiriköiminen ole vaikuttanut hänen työhönsä, koska hän on tottunut olemaan julkisuudessa ja voimakkaan kritiikin kohteena.

– En siitä niin säikähdä, mutta on täysin eri asia, jos se kohdistuu yksittäiseen virkamieheen, joka ei ole ollut julkisuudessa. Silloin ikävä kirjoittaminen voi vaikuttaa voimakkaammin ja jopa niin, että ahdistuu, sairastuu ja menettää toimintakykynsä siitä, ylikomisario toteaa.

Poliisihallitus esitti hiljattain rikoslakiin muutosta, jolla viranomaisten systemaattista painostusta ja häiriköintiä kyettäisiin torjumaan tehokkaammin. Se on esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan virkamiesten maalittaminen on yleistynyt. Hänen mukaansa viranhaltijoita pitää pystyä suojelemaan nykyistä paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat