Lihoitko lopetettuasi tupakoinnin? Tutkimus paljastaa, miksi painonnoususta ei tarvitse olla huolissaan

Tupakoinnin lopettavat usein lihovat, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tästä ei tarvitse olla huolissaan. Painonnousu ei kumoa savuttomuuden lukuisia terveyshyötyjä.

JAMA Network Open -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 17 000 keskimäärin 44-vuotiaan seurantatietoihin vuosilta 2006–2014.

Verrattuna tupakointia jatkaneisiin tupakoinnin lopettaneiden riski sairastua tai menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään tai keuhkoahtaumatautiin oli selvästi pienempi riippumatta siitä, olivatko he lihoneet tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Keskimäärin tupakoinnin lopettaneet lihoivat noin 3 kiloa enemmän, mutta osalle painoa kertyi yli 10 kiloa. Heilläkin tupakoinnin lopettamisen hyödyt olivat huomattavasti painonnousuun liittyviä haittoja suuremmat.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin.

Katso myös: Tutkimuksen mukaan tupakoitsijoilla suurempi riski saada aivoverenvuoto.

Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – tutkija:"Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee" 7:16

© 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat