Lievitä stressiä nopeasti ja tehokkaasti – Testaa nämä 12 hullunkurista vinkkiä!

Ahdistaako? Palauta hyvä olo puhaltamalla ilmapallo, irvistelemällä tai vaikkapa kiroilemalla kuin merimies. Nämä yllättävät pikavinkit saavat hymyn huulille!

Usnews.com-sivusto listasi tehokkaita ja hieman erilaisia konsteja stressin karistamiseksi.

Vinkkejä antoi psykoterapeutti Robert Friedman, joka on opettanut stressin hillintää jo vuodesta 1993 lähtien. Hänen mukaansa stressin syyt voivat olla sosiaalisia, fyysisiä tai ympäristöstä johtuvia, mutta kaikkein pahimpia paineiden aiheuttajia ovat omat ajatuksemme.

Näillä pikakonsteilla saat oman mielesi aisoihin ahdistuksen iskiessä:

Puhalla ilmapallo

Kehosi tarvitsee happea rentoutuakseen. Stressaantuneena hengenvedot tapaavat jäädä lyhyiksi ja pinnallisiksi. Ilmapallon puhaltaminen pakottaa sinut hengittämään hitaasti ja syvään. Se myös aktivoi parasympaattista hermostoasi, hildastaen sykettäsi ja rentouttaen lihaksiasi.

Toinen taktiikka on vaikkapa käskeä itseään vetämään syvään henkeä joka kerta, kun avaat oven työpäiväsi aikana, Friedman ehdottaa.

Kokeile naurujoogaa

Lapset nauravat keskimäärin 140 kertaa päivässä – aikuiset vain 12-14. Nauru saa kehon erittämään endorfiinia, onnellisuushormonia, joka on jopa 200 kertaa morfiinia vahvempaa kamaa, Friedman kertoo.

Naurujoogassa naurua herätellään katsekontaksilla ja lapsekkaalla leikkisyydellä, ja siihen yhdistetään vielä hengitysharjoituksiakin. Vaikka aluksi nauru olsiikin teeskenneltyä, se laukaisee endorfiinien erityksen ja siten lievittää stressiä.

Keksi kieli

Abba gabba beee du jaaah. Siansaksan suoltaminen voi lievittää stressiä. Luo oma, keksitty kieli, ja keskustele sillä ystäväsi kanssa. Kuulostaa naurettavalta, mutta juuri naurun kautta saatkin stressin karisemaan.

Rummuta

Friedman kasvoi Jamaikalla, ja 12-vuotiaana hänen toverinsa kiusasivat häntä päivittäin. Rumpujen soittamisesta tuli hänelle keino saada vihan, nöyryytyksen ja stressin tunteet hälvenemään.

– Rummuttaminen on hauskaa, ja saa sinut elämään hetkessä ja vapautumaan stressistä – jopa tiedostamattasi. Rumpujen soittamisen kautta pääsemme kosketukseen sisään lukittujen tunteidemme kanssa.

Vuosia myöhemmin psykologiksi valmistunut Friedman aloitti rummutusohjelman paikallisessa kylpylässä, ja perusti myöhemmin jopa yrityksen, joka tähtää stressin lievitykseen rumpujen avulla.

Soita äidille

Tutkijat ovat huomanneet, että äidin äänen kuuleminen sai stressaantuneiden nuorten tyttöjen stressihormonien tason laskemaan. Sen sijaan hyvää oloa tuottavan hormonin, oksitoniinin, eritys alkoi lisääntyä.

Pidä tauko uutisista

Sammuta tv ja tietokone, ja heitä sanomalehdet lehtikoriin.

–Joskus sinun pitää ottaa lomaa maailman tapahtumista selventääksesi omia ajatuksiasi, vähentääksesi huoliasi, neuvoo stressin hallintaan erikoistunut professori Richard Blonna newyorkilaisesta William Pattersonin yliopistosta.

Kokeile tätä konstia viikon ajan, ja älä pode syyllisyyttä. Tärkeimmät jutut ovat maisemissa vielä viikonkin kuluttua, Blonna rohkaisee.

Kiipeä puuhun

Se on liikunnallista, leikkisää ja hauskaa. Ota mallia apinoista ja mene keinumaan puista. Kun palaat maan kamaralle, tunnet olosi riemastuneeksi – et stressaantuneeksi.

Leikkaa nurmikko

Ankeana kesäpäivänä ajele nurmikko. Tutkijoiden mukaan tuoreen ruohon tuoksu saa sinut rentoutumaan, todennäköisesti tukkimalla stressihormonien erityksen. Rentoutumisen lisäksi saat työteliään askareen pois päiväjärjestyksestä.

Kiroile kuin merimies

Erään tutkimuksen mukaan kiroilu lievittää stressiä ja voi jopa vahvistaa työpaikan yhteishenkeä. Joten irrota kielenkantasi ja pura tunteitasi, ja palaa sitten työsi pariin.

Irvistele

Irvistele ja vääntele naamaasi joko ystävän tai peilin edessä, Friedman ehdottaa- Suurella todennäköisyydellä huomaat pian nauravasi. Jatka ilveilyä, kunnes tunnet olosi rennommaksi.

Opettele leikkimään

Pompi tramboliinilla. Rullaluistele. Puhalla saippuakuplia. Kävele puuajloilla. Pyöritä hetki hula-vannetta.

– Tee jotain mistä nautit, älä sitä, mitä luulet että sinun tulisi tehdä, Blonna kehottaa. Älä leiki tai pelaa voitonhimoisesti tai tehdääksesi vaikutuksen katselijoihin, vaan ainoastaan rentoutuaksesi ja pitääksesi hauskaa.

Luo oma, hullunhauska kirjasto

Maailma on mieletön ja hullunhauska paikka – me vain tapaamme unohtaa tämän stressatessamme. Luo oma hullunhauska kirjastosi: kokoa yhteen vaikkapa sarjakuvia, laulujen sanoja, ystävien kirjeitä, mainoksia, valokuvia ja videoita, mieluiten sellaisia, jotka tuntuvat myös henkilökohtaisilta. Lisää jotain kokoelmaasi joka päivä, ja vieraile hassussa kirjastossasi aina kun kaipaat piristystä, Blonna vinkkaa.

Lähde: Health.usnews.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat