Tällaiset ihmiset pärjäävät elämässä – onko sinulla nämä kolme ominaisuutta?

Tiedäthän ne ihmiset, jotka tuntuvat selviävän kaikesta ehjin nahoin ja onnellisina? Elämän vaikeuksista, haasteista ja suuristakin kriiseistä selvinneillä on kolme yhteistä ominaisuutta, sanoo terveysvalmentaja Sirkka Santapukki.

Terveysvalmentaja Sirkka Santapukki muistelee parin vuoden takaista väitöskirjaa, jonka mukaan elämässä pärjäävillä ihmisillä on kolme yhteistä nimittäjää. Ensimmäinen niistä on itsearvostus.

– He tietävät, ettei tarvitse olla täydellinen, päinvastoin! He tuntevat omat hyvät ja huonot puolensa ja hyväksyvät ne. Heidän minä-kuvansa ja arvonsa vastaavat toisiaan, ja he tuntevat itsensä.

Selviytyjäluonteita yhdistää myös optimismi.

– Heille kaikki on mahdollista. Ja jos ei ole, he eivät syytä siitä olosuhteita ja muita ihmisiä – vaikka usein niissä syy onkin, Santapukki selventää.

He kysyvät itseltään, joka sanaa erikseen painottaen, mitä minä voin tehdä?

Santapukki antaa esimerkin optimismista tilanteessa, jossa työ ei tunnu mieleiseltä. Hänestä kurjaankin työhön voi motivoitua tilaisuutena oppia ja kehittyä sekä elämänkokemuksena, josta voi olla vielä kiitollinen.

Luota elämään ja itseesi

Luottamus on kolmas tärkeä osa pärjäämistä. Santapukille luottamus on huolestuneisuuden vastakohta.

– Huolestuneisuus on uuvuttavaa, hän huokaa.

Santapukin mielestä ei kannatakaan kantaa turhaa huolta muista ihmisistä ja heidän tekemisistään, sillä niihin ei voi juuri vaikuttaa.

– Kun tajuaa, että voi vaikuttaa vain omaan elämäänsä, se purkaa stressiä ja aiheuttaa siten dopamiinin eritystä, mikä taas lisää onnellisuuden tunnetta.

Juttu on uusinta toukokuulta 2012.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat