Löydä tie onnellisuuteen ja hyvään oloon

Mitä tekemistä kiitoskirjeellä, kansantansseilla ja meditoinnilla on onnellisuuden kanssa? Paljonkin. Mutta tekeekö raha autuaaksi?

Istu alas. Etsi kynä ja paperia. Kirjoita ylös viisi asiaa, joista olet kiitollinen. Kun olet valmis, voit olla tyytyväinen: teit juuri itsestäsi onnellisemman.

Kokeellisen psykologin Sonja Lyubomirskyn mukaan kerran viikossa kiitollisuudestaan kirjoittavat ihmiset ovat onnellisempia kuin vaikkapa kolmesti viikossa kirjoittavat.

– Kun ihminen tekee mitä tahansa liian usein, tekeminen menettää tuoreutensa ja merkityksellisyytensä. Optimoi ajoituksesi, Lyubomirsky neuvoo.

Kiitollisuutta voi treenata myös ajattelemalla ihmistä, jota on aina halunnut kiittää: vanhaa opettajaa, harrastuskaveria tai vaikkapa sukulaista. Harjoituksessa tälle ihmisille kirjoitetaan yksi kiitoskirje. Kirjeitä tehtaillaan eri ihmisille kahden kuukauden ajan kerran viikossa.

Onnellisuus johtaa menestykseen, sillä iloinen ihminen etsii automaattisesti uusia tilaisuuksia ja tavoitteita. Psykologit tekivät johtopäätöksiä 275 000 ihmistä käsittäneiden, 225 tutkimuksen tuloksista. Kävi ilmi, ettei menestys tuo onnea, vaan se kumpuaa positiivisista tunne-elämyksistä. Näitä taas saavat aikaan monet tekijät, kuten terveys, älykkyys, perhe ja oman alan erikoisosaaminen, kertoo Time.com.

Endorfiinit liikkeelle

Ei liene mikään uutinen, että läheisyys, seksi ja halailu lisäävät onnellisuutta. Seksin aikana aivoissa erittyy endorfiineja, välittäjäaineita, jotka vähentävät kipuaistimusta ja edesauttavat näin euforian tunteen syntymistä. Vaikutus ei ole vain hetkellinen, sillä orgasmin aikana aivoissa erittyy myös oksitosiini-nimistä hormonia, jota kutsutaan rakkaushormoniksi: se yhdistetään usein yhteenkuuluvuuden luottamuksen tunteisiin sekä stressin vähenemiseen.

Myös liikunta vapauttaa endorfiineja, joten tanssi, kävele tai lenkkeile! Jos nopeatempoinen revittely ei ole sinun juttusi, kokeile meditointia. Syvä hengitys ja mahdollinen rukoilu mietiskelyn aikana vähentävät stressiä ja fyysistä jännitystä.

Nauraminenkin vapauttaa endorfiineja. Nauru saattaa olla tarttuvaa, mutta se ehkäisee muita tartuntoja: nauramisen on todettu vahvistavan immuunijärjestelmää. Ihminen nauraa 30 kertaa todennäköisemmin seurassa kuin yksin, joten jaa hyvä vitsi jonkun kanssa.

Musiikki vaikuttaa aivoihimme suotuisasti saman välittäjäaineen kautta. Myös melatoniinin eritys lisääntyy musiikkia kuunneltaessa, joten kehosi rentoutuu, toisinaan jopa uneen asti. Eräässä tutkimuksessa vanhemmat ihmiset kuuntelivat valitsemaansa musiikkia silmäleikkauksen aikana: heidän sykkeensä ja verenpaineensa pysyi huomattavasti alhaisempana kuin hiljaisuudessa leikattujen.

Sitoudu kulttuuriin ja uskontoon

Useiden tutkimusten mukaan vahva uskonnollisuus suuntauksesta riippumatta tekee ihmisestä onnellisemman. Sosiaalipsykologi David Myersin mukaan uskonto tarjoaa sosiaalista tukea ja merkityksen tunnetta, sekä antaa syyn keskittyä muuhun kuin itseen. Se myös sitoo ihmisen yhteisön jäseneksi.

Myös oma kulttuuri sitoo yksilön yhteisöön ja saa aikaan yhteenkuuluvuuden tunteen. Uuden tutkimuksen mukaan meksikolaiset ja kiinalaiset teinit säilyttivät onnellisuuden tunteensa myös stressaavina aikoina, jos heillä oli vahva kulttuuri-identiteetti. Harrasta siis kansantanssia, museokierroksia tai arkkitehtuuria – maksimoit onnellisuutesi.

Auta toista ihmistä! Pieni tai suuri avunanto antaa tekijälleen hyvänolon tunteen – varsinkin, jos mukavia tekoja on useita. Sonja Lyubomirskyn mukaan viisi avuliasta elettä saman päivän aikana maksimoi niiden luoman onnentunteen.

Myös maalliset asiat voivat tehdä onnelliseksi. Raha itsessään ei tee autuaaksi, mutta jos tienaat oman ikäluokkasi keskiarvoa enemmän, olet todennäköisesti onnellisempi. Tämä ei ole ainoa tapa "ostaa onnea": eläke- tai muu säästäminen aiheuttaa positiivisia tuntemuksia, viivytettyä mielihyvää ja palkituksi tulemisen tunnetta.

Ole optimisti

Optimistilla on aina hauskempaa: ala siis sinäkin ajatella positiivisesti! Optimismi on opittu taito, ja psykologi ja kirjailija Mary Ann Troianin mukaan iloisen elämänasenteen voi saavuttaa pienillä teoilla: kävele suorassa, nopeasti ja pitkin askelin, puhu energisellä ja iloisella äänellä ja muokkaa sanavarastoasi: käytä sanaa "haaste" sanan "ongelma" sijaan.

Kokeile uutta. Tutkimuksen mukaan useita eri asioita kokevat ihmiset säilyttivät muita helpommin positiiviset muistonsa, ja minimoivat negatiiviset. Psykologi Barbara Fredricksonin tutkimuksen mukaan positiivisten ja negatiivisten ajatusten ihanteellinen suhde on enemmän kuin kolmen suhde yhteen, mutta vähemmän kuin yhdentoista suhde yhteen.

Kerro kokemuksistasi muille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että negatiivisesta kokemuksesta puhuminen vähentää sen ahdistavuutta. Aivoilla on taipumus säilyttää hyvät asiat ja vähitellen päästää irti huonojen tunnesisällöstä.

Onni on elämänhallintaa

Loppuuko aika? Ota elämä takaisin hallintaasi. Suhtaudu ajankäyttöön kuin vaatekaapin siivoamiseen: jostain täytyy luopua, jotta uutta mahtuu sisään. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen ja tee realistisia tavoitteita. Älä jää jumiin luomiisi uriin vain siksi, että "näin asiat ovat aina olleet".

Visualisoi, mitä elämältä haluat. Olemme ainutlaatuisia: meillä on kyky muistaa mennyt ja kuvitella tulevaa. Voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme päättämällä, miten suhtaudumme siihen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että positiivinen ajattelu todella vaikuttaa aivokemiaan.

Monet psykologit käyttävät harjoitusta, jossa potilas kuvittelee mieleensä tilanteen tai asian, jonka toivoo saavansa elämäänsä.

– Jos koet kuvitelman silmät kiinni, aivosi eivät tiedä, onko se totta vai ei. Tämä saa ihmisen ajattelemaan, että hän on jo saanut kyseisen kuvitelman omakseen. Se tekee hänestä itsevarmemman toivotun asian suhteen, Mary Ann Troiani sanoo.

Lähde: Time.com

Studio55/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat