Tahdotko olla onnellinen? Tämä tutkimus paljastaa, kuinka sen saavutat!

Raha ei määrittele suomalaisten onnellisuutta, vaan sen tekevät elämäntavat ja terveys. Suomalaiset kaipaavat elämäänsä yhä enemmän elinvoimaa, terveyttä, läheisyyttä ja parempia ihmissuhteita.

Huhtikuussa julkaistu suomalaisten asenteita, toiveita ja käyttäytymistä selvittävä Suomalaiset 2011 -tutkimus kertoo karua kieltä maan kansalaisista. Jako onnellisten, terveydestään huolehtivien menestyjien ja tyytymättömien, passiivisten suomalaisten välillä kasvaa.

Tutkimuksen mukaan onnellisuus ei kuitenkaan riipu tulo- tai koulutustasosta vaan liikunnan määrästä ja ruokavalion terveellisyydestä.

Vuonna 2009 toteutettuun vastaavaan tutkimukseen verrattaessa yllättävää onkin, että talouden piristyminen ei ole nostanut rahan merkitystä suomalaisten arvoasteikossa. Sitä tärkeämpinä pidetään elinvoimaista elämää ja terveitä ihmissuhteita.

Tutkimuksen toteuttaneen Rederan toimitusjohtaja Isa Merikallio painottaa, että talouden vaihteluja tärkeämpää olisi kiinnittää yhteiskunnallista huomiota huonon fyysisen kunnon ja epäterveellisen ravinnon vaikutukseen. Molemmat seikat vaikuttavat merkittävästi puhtiin ja motivaatioon tehdä töitä.

Iäkkäät ovat aktiivisimpia

Tutkimus osoitti, että yli 55-vuotiaat ovat suomalaisista liikkuvaisinta kansaa. Vain kolmannes suomalaisista liikkuu vähintään kolme kertaa viikossa, ja kolmannes ei liiku edes viikoittain. Yli 55-vuotiaista jopa 46 prosenttia harrasti liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa.

Kaikista vähintään kolme kertaa viikossa liikkuvista jopa 85 prosenttia koki terveytensä hyväksi, 63 prosenttia oli onnellisia ja 66 prosenttia oli tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa.

Vähemmän liikkuvat olivat onnettomampia. Heistä vain 29 prosenttia koki terveytensä hyväksi, 49 prosenttia oli onnellisia, ja 53 prosenttia tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa.

Liikunta lisää työintoa

Tutkimus selvitti, että liikkuvat ihmiset kokevat myös saavansa enemmän arvostusta työssään ja ovat tyytyväisempiä ajankäyttöönsä.

Ruokavaliolla oli myös huomattava merkitys onnellisuudessa ja elämänhallinnassa. Ne, jotka kertoivat noudattavansa melko terveellistä ruokavaliota, olivat huomattavasti onnellisempia (79 prosenttia) verrattuna ei kovin terveellisesti syöviin, joista onnellisia oli vain 40 prosenttia.

Tutkimus muistuttaa, että suomalaisista vain alle puolet syö päivittäin tuoreita vihanneksia ja noin joka toinen on ylipainoinen.

Huomattavaa oli, että usein liikkuvista ihmisistä yli puolet oli valmiita ottamaan lisää työtunteja, kun harvoin kuntoilevista niitä suostuisi ottamaan vain 30 prosenttia.

Lähde: Redera Oy

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja