Älä suutu! Viha tekee huonoa terveydellesi

Suuttumus ja suoranainen viha saattavat sairastuttaa paitsi mielen myös kehon. Psykologian professori Martti Tuomisto varoittaa, että vihan tunteet ovat vaaraksi terveydelle.

Stressi tunnustetaan yleisesti terveysriskiksi, mutta vihasta ei ole tehty yhtä paljon tutkimusta. Tampereen yliopiston psykologian professori Martti Tuomisto kuitenkin uskoo, että viha vasta vaarallista terveydelle onkin. Hänen mukaansa viha on voimakkaampi tunnetila kuin tavanomainen ahdistus tai vaikkapa pelko, joka on usein hyvin tilannekohtaista.

– Viha on usein vielä intensiivisempää ja voimakkaampaa. Lisäksi vihan tunne saattaa jatkua pidempään ja toistua usein. Viha aiheuttaa hyvin voimakkaan kuormituksen emotionaalisesti, Tuomisto selittää.

Tuomisto kertoo stressin vaikutuksista tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan päivänä, jona ihminen menettää läheisensä, sydäninfarktin riski yli 20-kertaistuu. Myös vihan vaikutus pistää sydämeen.

– Viha voi vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä ihmisen immuunivasteeseen.

Onko viha sitten missään oloissa hyväksi?

– Ihmisillä kuten eläimilläkin on vihaiseen reaktioon ja aggressioon taipumus, kun pitää puolustautua hyökkäystä vastaan. Nyky-yhteiskunnassa sitä tarvitaan äärimmäisen harvoin, Tuomisto toteaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja