Näin dramaattisesti elämänasenteesi vaikuttaa terveyteen ja elinikään

Pessimisti sairastuu todennäköisemmin ja kuolee aikaisemmin kuin optimisti. Lääkäri kertoo, miten niin.

Mitä tapahtuu, kun samaan asuntoon suljetaan ryhmä optimisteja ja pessimistejä ja tartutetaan heihin kaikkiin flunssa nenän limakalvoilla käytettävällä pipetillä?

Lääkäri Antti S. Mattila tietää.

– Tällaista ryhmää seurattiin viikon ajan tarkoituksena tutkia, kuinka paljon he tuottavat räkää. Selvisi, että pessimistit käyttivät paljon enemmän nenäliinoja. Positiivisuus siis suojaa tartunnoilta, Mattila sanoo.

Tutkimus on esimerkki onnellisuustutkimuksen eli positiivisen psykologian yleistymisestä maailmalla.

– Vuosituhannen vaihteen jälkeen positiivisten tunteiden vaikutusta ihmisten elämään on tutkittu paljon. Optimismin hyödyiksi on havaittu muun muassa sinnikkyys ongelmanratkaisussa, luovuuden lisääntyminen, menestyminen opinnoissa ja työelämässä sekä fyysisen terveyden parantuminen.

– Positiivinen elämänasenne parantaa vastustuskykyä. Se ehkäisee masennusta, nopeuttaa sydänsairauksista toipumista ja pidentää elinikää jopa kymmenellä vuodella, Mattila sanoo.

Iloiset nunnat elivät pidempään

Flunssatutkimuksen lisäksi positiivisen psykologian tutkijat ovat tehneet niin sanotun nunnatutkimuksen, joka ilmestyi vuonna 2001 Yhdysvalloissa.

– Koehenkilöinä oli 180 nunnaa, joiden elämäkerrat tutkijat saivat käsiinsä. Nunnien omien kirjoitusten perusteella heidät jaettiin ryhmiin sen mukaan, kuinka elämäniloisia he olivat.

Kun jaottelu oli tehty, tutkijat selvittivät, kauanko nunnat elivät.

– Positiivisten ryhmästä oli 85-vuotiaana elossa 95 prosenttia, negatiivisten ryhmästä vain kolmasosa. 95-vuotiaana positiivisten ryhmästä oli elossa puolet, negatiivisten kymmenen prosenttia. Erot ovat dramaattisia, Mattila selittää.

Liiallinen optimismi vaarallista

Sitäkin on yritetty selvittää, voiko elämänasenteella olla vaikutusta syöpään sairastumiseen tai siitä selviämiseen.

– Tutkimustulokset ovat niin ristiriitaisia, että niistä ei voi sanoa mitään.

Mattila muistuttaa, että optimismilla on myös vaaralliset puolensa.

– Ihminen saattaa väheksyä vaaroja ja jättää hakeutumatta ajoissa hoitoon – ajatella, että "eihän minulle voi tapahtua mitään pahaa".

– Jos optimismia on liikaa, se voi myös olla merkki mielen sairaudesta, kuten maniasta tai psykopatiasta, Mattila sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat