Lepytä sipulit nautinnoksi

Sipulit ovat maailman vanhimpia viljelykasveja, joiden suosio jatkaa kasvuaan. Historiantiedot kertovat, että jo tuhansia vuosia sitten kiinalaiset ja egyptiläiset osasivat valmistaa monenlaisia ruokia sipuleista. Sipulien syönti on lisääntynyt selvimmin vasta viime vuosina meillä Suomessa. Viimeisten 15 vuoden aikana sipulien käyttö on monipuolistunut ja syöty määrä on lähes kaksinkertaistunut. Suomalainen syö vuodessa vajaa viisi kiloa sipuleita.

Sipulin maku muuttuu ruuissa voimakkaan kirpeästä pehmeän makeaksi kypsennyksen aikana. Sipuliviikon uusissa ohjeissa pehmeyttä pääsee kokeilemaan parhaiten täyteläisessä pastakastikkeessa. Raikkaan kirpeä sipuli maistuu puolestaan salaateissa tai esimerkiksi punasipulisalsassa, joka sopii hyvin liharuokien seuraan tai leivän päälle. Aina sipulia ei tarvitse ruskistaa pannulla tai kypsentää pitkään esimerkiksi uunissa. Kirpeä sipuli leppyy mukavasti jo lyhyen mikroaaltouunikypsytyksen aikana. Esikypsennetty ja hienoksihakattu sipuli maistuu ruuissa hyvin myös lapsille ja antaa monille ruuille aromaattista lisämakua.

Uimalasit käyttöön?

Jokainen sipulin ystävä on joutunut kamppailemaan kuorittavien sipulien kanssa. Sipulin rikkipitoiset öljyt haihtuvat, kun sipulia leikataan. Nämä sinänsä vaarattomat öljyt ärsyttävät erityisesti silmiä. Konstit on monet, millä voidaan ehkäistä sipulihöyryjen joutumista silmiin. Parhaiten varustautuneet kotikokit ottavat uima- tai laskettelulasit käyttöön kuorimisen ja leikkaamisen ajaksi. Jotkut ovat jopa kokeilleet pitää samanaikaisesti palavaa tulitikkua suussa, joka estää höyryjen menoa silmiin. Viimeksi mainittu keino lienee arveluttavin.

Hyvä vinkki on pitää sipuleita kylmässä ennen kuorimista. Jääkaapissa säilytetyt kylmät sipulit ovat vähän "kohmeessa", jolloin öljyjä haihtuu vähemmän. Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo käyvänsä käsiksi sipuleihin liesituulettimen alla, jolloin puhallin imee kirpeimmät yhdisteet mennessään. Lisäksi veitsen terävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Terävä veitsi leikkaa eikä ruhjo sipulia ja silloin itkettäviä rikkipitoisia öljyjä irtoaa sipulista mahdollisimman vähän.

Kokeile myös näitä sipuliherkkuja. Täyteläinen sipulikastike pastalle

2 rkl pöytämargariinia 400 g keltasipulia 2 valkosipulinkynttä 1/2 dl rusinoita 6 rkl vettä 2 dl kevytkermaa ripaus merisuolaa ripaus mustapippuria nippu silputtua persiljaa 1 pkt (250 g) tuorepastaa 4 rkl raastettua parmesaania Koristeluun: nippu herneenversoa

1. Sulata margariini kattilassa. Kuullota siinä silputtuja sipuleita, murskattuja valkosipulinkynsiä ja rusinoita kannen alla noin 10 minuuttia. 2. Lisää kattilaan vesi ja hauduta seosta hiljalleen vielä 15 minuuttia. 3. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää kerma ja mausteet. Pidä kastike lämpimänä. 4. Keitä tuorepasta paketin ohjeen mukaisesti. Valuta pasta ja yhdistä kastikkeen joukkoon. 5. Annostele pasta lautasille, ripottele pinnalle parmesaania ja koristele herneenversoilla. Tarjoa heti.

Vinkki: Voit tarjota sipulisen pastakastikkeen kanssa friteerattuja sipulisuikaleita. Valmista ne seuraavalla tavalla: Leikkaa puna- tai keltasipulista ohuita suikaleita. Uppopaista niitä runsaassa öljyssä muutama minuutti tai niin kauan aikaa, kunnes ne ruskistuvat. Nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Tarjoa heti.

Ruissandwichit purjotuorejuustotäytteellä 4 kpl

1 pieni purjo 1 rkl oliiviöljyä 100 g maustamatonta kevyttuorejuustoa 100 g raejuustoa 150 g savusiikaa nippu silputtua basilikaa nippu silputtua oreganoa 1 tl kuminan siemeniä ripaus suolaa ripaus maustepippuria 8 viipaletta täysjyväruisleipää Koristeluun: salaatinlehtiä purjohöystöä

1. Huuhtele purjo huolellisesti. Silppua se ohuiksi suikaleiksi ja kuullota öljyssä paistinpannulla. Jäähdytä purjosilppu. 2. Yhdistä tuorejuuston joukkoon suurin osa jäähtyneestä purjosilpusta, raejuusto, hienonnettu kala, silputut yrtit ja mausteet. 3. Paahda ruisleipiä leivänpaahtimessa. Asettele yhden leivän päälle purjotäytettä, salaatinlehtiä ja jäljellejäänyttä purjosilppua. Pane toinen leipäpala kanneksi. Tarjoa heti.

Lue myös:

    Uusimmat