Mainos

Lentoliikenteen nesterajoitukset astuivat voimaan

Tiukennetut turvamääräykset ovat aiheuttaneet Helsinki -Vantaan lentokentällä vain vähäistä ruuhkaa.Koneeseen saa viedä korkeintaan desin kokoisia nestepakkauksia, jotka on pakattava litran vetoiseen pussiin myös kotimaan lennoilla.

Lentoliikenteen tiukennetut turvatarkastukset ovat astuneet voimaan. Uudet ohjeet koskevat nesteiden kuljettamista käsimatkatavaroissa. Vastedes kaikki koneen matkustamoon tuotavat nesteet on esitettävä turvatarkastuksessa.

Tiukennusten taustalla terrorismi

Matkustamoon saa tuoda nesteitä enintään yhden desilitran kokoisissa pakkauksissa. Kaikkien näiden pakkausten tulee mahtua yhden litran kokoiseen muovipussiin, joka läpivalaistaan turvatarkastuksessa. Pussin on oltava läpinäkyvä ja uudelleensuljettava.

Uudet määräykset koskevat niin ulkomaan kuin kotimaan lentoja. Samoja säännöksiä sovelletaan kaikissa muissakin EU-maissa sekä Sveitsissä, Norjassa ja Islannissa.

Lääkkeet ja vauvanruoka sallittuja

Matkustamoon voi viedä tietyin ehdoin suurempia määriä nestemäisiä tuotteita, joita matkustaja ehdottomasti tarvitsee matkan aikana. Näitä ovat muun muassa vauvan ruoka ja juoma sekä lääkkeet.

Pääsääntöisesti sallittuja ovat vain lentomatkan aikana tarvittavat nesteet. Jos matka kuitenkin koostuu useista lentokoneen vaihdoista, jolloin matkatavaran viivästyminen on mahdollista tai lääkkeen saatavuus perillä on epävarmaa, matkustamoon voi ottaa mukaan koko matkan aikana tarvittavan lääkemäärän.

Kaikki sallitutkin nesteet tulee kuitenkin esittää turvatarkastuksessa, ja nesteet on pakattava erilliseen pussiin. Lääkkeiden, muiden nesteiden ja vauvan ravinnon aitous on pyydettäessä todistettava turvatarkastuksessa.

Nestepakkaukset pieniin pusseihin

Matkustajilla hyvin tietoa uudistuksista

Matkustajat ovat ottaneet tiukennetut turvamääräykset rauhallisin mielin vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- Alku meni jopa paremmin kuin ennalta odotimme, kertoo apulaisjohtaja Kari Salonen Finaviasta.

Salosen mukaan tarkastukset sujuivat jouhevasti myös loppupäivän.

- Tänään on mennyt erinomaisen hyvin, ei mitään poikkeusta ole näkyvissä. Pikkusen enemmän on ollut ruuhkaa, mutta yllättävän vähän.

Lentoasemalla oli valmistauduttu nesteitä koskevien määräysten muuttumiseen muun muassa lisäämällä henkilökuntaa ja matkustajille jaettavaa henkilökohtaista neuvontaa. Lisäksi lähtöauloissa on määräyksiä koskevaa tiedotusmateriaalia ja litran suljettavia muovipusseja.

Helsinki-Vantaan lentokentän pr-päällikkö Annika Kåla kertoo, että tieto uusista nesterajoituksista on mennyt selvästi hyvin perille ja ihmiset ovat varautuneet uusiin säännöksiin hyvin.

Jotkut matkustajat olivat laittaneet käsimatkatavaroihin tarkoitetut nesteen jo kotona valmiiksi litran muovipusseihin, mutta monet joutuivat myös aukomaan ruumaan meneviä matkalaukkujaan ja sijoittamaan sinne ylimääräisiä tai liian isoja nestepakkauksia.

- Eniten epätietoisuutta on ehkä aiheuttanut pakkauksen muoto, koska senhän on oltava läpinäkyvä ja uudelleen avattava ja suljettava pussi. Täällä on näkynyt esimerkiksi leipäpakkauksia ja vastaavia, mutta kohtalaisen hyvin kaikki on sujunut, Salonen kertoo.

Nesteet ruumaan, ei jäätymisvaaraa

Roskikseen lentokentällä on jouduttu laittamaan muun muassa liian suuria voide- ja partavaahtopurkkeja, deodorantteja, juomapulloja, mehupurkkeja, ripsiväriputkiloita, sampoopulloja ja kaksi avaamatonta hernekeittopurkkia. Eniten pois on jouduttu heittämään liian suuria eli yli sadan millilitran pakkauksia.

Apulaisjohtaja Salonen muistuttaa, että ruumaan voi pakata kaikkia sallittuja aineita ja tavaroita aivan kuten tähänkin asti.

Matkustajia kehotetaan varautumaan tavallista kauemmin kestäviin turvatarkastuksiin, ja kentälle suositellaan saapumaan hyvissä ajoin ennen lähtöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.