Mainos

Lehtomäki odottaa hyviä uutisia Cancúnista

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) toivoo, että viikon kuluttua alkavasta Meksikon Cancúnin ilmastokokouksesta saataisiin hyviä uutisia.

- Kööpenhaminassa yritettiin harppausta - nyt on pienten askelten aika. Ehkä pienten odotusten Cancúnin kokouksesta onkin hyviä uutisia kerrottavana, kirjoittaa Lehtomäki MTV3:n ilmastosivujen kolumnissa.

Ympäristöministerin mielestä tulosten saaminen olisi tärkeää monestakin syystä.

- Jollei edistystä tule, usko koko prosessiin horjuu. Jollei tulosta synny, kahden asteen tavoite karkaa, kirjoittaa Lehtomäki.

Vaikka EU ja Suomi toivovat neuvottelujen johtavan yhteen kaikki maat kattavaan ilmastosopimukseen, kahden sopimuksen mallikin kelpaa.

- Euroopan Unionin ja Suomen päätavoite on edelleen yksi laillisesti sitova sopimus. Olemme kuitenkin valmiit Kioton toiseen velvoitekauteen osana laajaa kansainvälistä järjestelyä, jossa ovat mukana kaikki suuret taloudet. Kioton pöytäkirjan puute on kuitenkin se, että se kattaa vain noin viidenneksen maailman päästöistä. Se ei siten ratkaise ilmastonmuutoksen ongelmaa, perustelee Lehtomäki kolumnissaan.

Luottamuksen rakentaminen neuvotteluissa on tärkeää Kööpenhaminan pettymyksen jälkeen.

- Neuvottelujen avainsanoja ovat uskottavuus ja luottamus. Sitoumusten täyttäminen, lupausten pitäminen, on luottamuksen keskeinen rakennuspuu. Tältä osin myös EU:lla on peiliin katsomista, kirjoittaa Lehtomäki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.