Lauri Marjamäki valmentaa karanteenista käsin kolmea eri joukkuetta – nostaa esiin hullunkurisen seikan Jokerien koronatilanteesta: "Tämä tauti vetää välillä kyllä hiljaiseksi"

Helsingin Jokerit valmistautuu isännöimään tiistaina KHL-verivihollistaan Pietarin SKA:ta olosuhteissa, joita on lähes mahdoton uskoa todeksi. Päävalmentaja Lauri Marjamäki yrittää parhaillaan muodostaa kokonaiskuvaa joukkueen tilanteesta karanteenista käsin.

Terveysviranomaiset määräsivät vieraskiertueella marraskuun 1.-3. päivä olleen helsinkiläisjoukkueen karanteeniin. Tiistain kamppailu pystytään silti pelaamaan aiemmin positiivisen näytteen antaneiden pelaajien vapauduttua karanteenista.

Näiden lisäksi helsinkiläisjoukkueen kokoonpanoa on ryyditetty pelaajilla Kiekko-Vantaasta sekä koeajalle saapuneilla Mika Partasella, Matias Myttysellä ja Joonas Järvisellä.

– Yritimme valmistautua tähän ennen kautta niin hyvin kuin mahdollista. Korona koettelee meitä kieltämättä nyt aika lujaa kolmannen karanteenin ollessa käynnissä, Marjamäki kommentoi MTV Urheilulle.

Päävalmentajan mukaan jo yli 20 kertaa koronaviruksen varalta testattu joukkue liikkuu vieraspelimatkoilla omalla lentokoneella kasvomaskeihin ja kumihanskoihin puettuina ja käyttää omia ruokailutiloja sekä hotellihuoneita. Silti, virukselta ei ole päästy karkuun.

– En tiedä, miten muut joukkueet toimivat, mutta ainakin meidän organisaatio on toiminut jatkuvasti erittäin vastuullisesti, ja silti tulee näin paljon tartuntoja. Tämä tauti vetää välillä kyllä hiljaiseksi, Marjamäki sanoo.

– Nyt on vain luovittava eteenpäin ja sopeuduttava tilanteeseen. Ennemmin tai myöhemmin, kun joukkueessa on tarpeeksi tautia päällä – niin tyhmältä kuin se kuulostaakin – ollaan jo voiton puolella.

Toistaiseksi perjantaihin asti karanteenissa oleva Marjamäki on yrittänyt pysyä kokonaiskuvasta käsityksessä puhelimen välityksellä. Helppoa se ei ole.

– Haastavinta on tällä hetkellä kolmen eri joukkueen valmentaminen kotoa käsin. Yksi valmistautuu huomiseen matsiin, toinen ja kolmas koostuu karanteenissa olevista negatiivisen tai positiivisen näytteen antaneista pelaajista. Onneksi johtoryhmässä on henkilöitä, jotka pystyvät varmistamaan, että juna menee jatkuvasti eteenpäin, Marjamäki listaa.

Ennen edellistä vieraskiertuetta Jokerit oli Marjamäen mukaan jättänyt muutaman Kiekko-Vantaan pelaajan tartuntojen varalta Helsinkiin. Seura oli myös katsastanut "työttömät työnhakijat" ja päätynyt aiemmin mainittuihin Partaseen, Myttyseen ja Järviseen.

Kolmikon sopimukset kattavat tiistain kamppailun, mutta vierasotteluihin tuuraajista ei ole apua viisumeiden äärimmäisen vaikean saatavuuden vuoksi.

Kärsivällisyyttä kysytään

Jokereiden harjoituksista ja valmennuksesta vastaa tällä hetkellä A-junioreiden päävalmentaja Tero Määttä kehitysvalmentaja Tomi Mäen tuella.

Poikkeustilanteessa kaikki sopeutuvat, eikä epäolennaisuuksia ehdi murehtia. Marjamäen mukaan joukkue iloitsee tällä hetkellä jokaisesta yhdessä vietetystä päivästä ja pelatusta ottelusta.

– Jos katsoo kalenteriamme joulukuussa (11 peliä) ja tammikuussa (12 peliä), ne ovat niin täynnä pelejä, etteivät otteluiden siirrot oikein tule enää kysymykseen, Marjamäki muistutti.

– Meillä on nyt jo seitsemän peliä siirretty. Pelaajat ymmärtävät, että kolmella ketjulla pystyy pelaamaan yksittäisen ottelun, mutta ei montaa peräkkäin.

Marjamäki ei osaa vastata, onko käynnissä oleva tilanne tämän uran haastavin.

– Toisaalta tiesimme etukäteen, että tällainen tilanne voi olla edessä. Vaikka valmistaudumme tähän kuinka hyvin, taudin pamahtaessa päälle huomaamme kaikkien yksilöiden reagoivan tähän eri tavoilla. Mielestäni meillä on pysynyt erittäin hyvä yhteishenki päällä, Marjamäki sanoo ja kiittää seuran lääkäreitä, viestintää ja johtoryhmää yhteisestä työstä.

– Tilanne on haastava, mutta tietyllä tavalla mielenkiintoinen. Selviämme tästäkin varmasti erittäin hyvin, mutta juuri nyt pitää olla kärsivällinen.

Lue myös:

    Uusimmat