Laulajatähti Björk avautuu: "Tunnettu tanskalainen ohjaaja ahdisteli minua"

Islantilaislaulaja Björk näytteli Dancer in the Dark -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2000.

Viime aikoina on uutisoitu tunnetun elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin ahdistelleen seksuaalisesti useita tunnettuja naisnäyttelijöitä. Islantilainen laulaja ja näyttelijä Björk, 51, kirjoittaa Facebookissa joutuneensa vuosituhannen vaihteessa puolestaan tunnetun tanskalaisohjaajan ahdistelemaksi.

Björk näytteli pääosaa Lars von Trierin, 61, ohjaamassa Dancer in the Dark -elokuvassa (2000). Muita tunnettuja Von Trierin elokuvia ovat muun muassa Breaking the Waves (1996), Dogville (2003), Antichrist (2009) ja Nymphomaniac (2013).

Laulaja ei mainitse von Trieriä nimeltä, mutta hänen filmografiastaan ei löydy toista elokuvaa, jonka olisi ohjannut tanskalainen ohjaaja.

– Kun aloin näyttelijäksi, oli selvää, että nöyryyttämiseni ja seksuaalisen ahdistelun kohteena oleminen oli kiveen hakattu asia elokuvan tekijöiden piirissä, Björk kirjoittaa.

– Minulla ei ollut näyttelijänuran suhteen kunnianhimoa, joten minun oli helppo kävellä pois tilanteesta.

Björk torjui ohjaajan toistuneet ahdisteluyritykset. Laulaja kirjoittaa joutuneensa tämän jälkeen leimatuksi hankalaksi ihmiseksi kuvausryhmän keskuudessa.

– Lopetetaan tämä. Maailmassa on muutoksen aalto, Björk päättää tekstinsä.


Björk on näytellyt tapahtuneen jälkeen yhden elokuvaroolin (Drawing Restraint 9 -elokuvassa, 2005) sekä yhden ääniroolin (Anna and the Moods, 2007).

Sugarcubes-yhtyeessä musiikkiuransa 1980-luvun lopulla aloittanut islantilaislaulaja on julkaissut menestyksekkäällä soolourallaan yhteensä kahdeksan kansainvälisillä markkinoilla ilmestynyttä studioalbumia. Björkin yhdeksäs sooloalbumi Utopia julkaistaan marraskuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat