Mainos

Laukkusurman uhrin pitkästä kuolinkamppailusta otettiin valokuvia

Jyväskylän Pupuhuhdassa viime tammikuussa tapahtunut nuoren naisen surma oli poikkeuksellisen julma ja tarkkaan suunniteltu. Poliisi on löytänyt muun muassa kuvia uhrin pitkästä kuolinkamppailusta.

Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että teon motiivina oli estää uhria todistamasta oman puukotusjuttunsa yhteydessä. Syytetyt halusivat myös kostaa naiselle "vasikoinnin". Teon taustalla on viranomaisten mukaan järjestäytynyt rikollisuus.

Taustalla tuore avioliitto

25-vuotias nainen oli mennyt naimisiin 22-vuotiaan miehen kanssa kaksi kuukautta ennen kuolemaansa, marraskuussa 2010. Pienen tytön äidin elämä oli ollut alamäkeä jo pitkään. Huumekoukussa ollut nainen sai tavata lastaan vain, jos läpäisi huumeseulat ennen sitä. Viime aikoina näin olikin tapahtunut.

Kuukausi avioliiton solmimisen jälkeen tuore aviopari joutui puukotuksen uhriksi. Molemmat saivat puukotuksessa hengenvaarallisia vammoja.

Nainen kertoi poliisille heti puukotuksen jälkeen yksityiskohtaisesti tapahtumien kulusta. Hän kertoi tekijän olevan poliisin vanha tuttu, joka pian vangittiinkin avioparin tapon yrityksestä epäiltynä.

Naisen oman kertomuksen mukaan puukotuksen motiivina oli ilmeisesti ollut se, ettei mies ollut suostunut pahoinpitelemään tuoretta vaimoaan, vaikka häntä oli näin ohjeistettu. Nainen ei ollut miesten tuttavapiirin, johon kuuluivat myös tämän kaksi veljeä, suosiossa. Tuttavat olivat ilmeisesti ammattirikollisia ja kuuluivat naisen mukaan järjestäytyneeseen rikollisryhmään.

Puukotusta seuranneena päivänä kuitenkin myös naisen tuore aviomies joutui vankilaan kärsimään aiemmista rikoksista saamaansa tuomiota. Nainen jäi yksin puolustelemaan "vasikointiaan" ja odottamaan todistamistaan tulevassa oikeudenkäynnissä.

Aviomiehen iso- ja pikkuveli kostivat

Melko pian naisen kertomus puukotuksesta kiiri myös syytettyjen korviin.

Poliisitutkinnan mukaan henkirikoksen suunnittelun pani alulle tuoreen aviomiehen isoveli, joka tunsi ilmeisen hyvin naisen ilmiantaman puukottajan. Poliisin mukaan 24-vuotias isoveli oli kertonut toistuvasti pitävänsä uhria vasikkana.

Esitutkinnan mukaan isoveli suunnitteli rikoksen ja sai veljeksistä nuorimman, 19-vuotiaan miehen toteuttamaan sen. Surmaillan tapahtumiin osallistui useita henkilöitä.

Merkittävä osuus tapahtumiin oli poliisin mukaan nelikymppisellä avioparilla, joista ainakin mies houkutteli uhria asunnolle velanperinnän tiimoilta. Loppiaisyönä 5.-6. tammikuuta uhri suostui.

Huumeilla puolustuskyvyttömäksi

Surmatyötä valmisteltiin huolella. Naisen aviomiehen nuorempi veli piiloutui pariskunnan asuntoon. Uhria varten sekoitettiin kuolettava annos huumausaineita. Lisäksi paikalle lavastettiin toinen vastaavalta näyttävä annos, jotta uhri luulisi hänelle annettua ainetta vaarattomaksi.

Kun uhri saapui asuntoon, asunnossa asunut nainen kiirehti uhria vastaan kerrostalorapun ulko-ovelle. Uhri sai kuolettavan annoksen huumetta heti, kun hän astui asunnon kynnyksen yli.

Kuolema tapahtui hitaasti. Uhrin annettiin virua asunnon lattialla usean tunnin ajan voimakkaiden myrkytysoireiden kourissa. Elossa ollessaan uhri kiedottiin muovikelmuun. Esitutkinnan mukaan hänelle naureskeltiin ja ruumiin hävittämisestä sekä omaisuuden jaosta kuoleman jälkeen keskusteltiin uhrin vielä ollessa tajuissaan. Kuolinkamppailusta otettiin myös valokuvia.

Oikeuslääkärin mukaan 25-vuotias nainen kuoli erittäin todennäköisesti saman yön aikana.

Ohikulkija löysi

Poliisikuulustelujen mukaan asunnossa kävi loppiaisyön sekä sitä seuranneen päivän aikana useita henkilöitä. Esitutkinnassa ilmenneen mukaan kukaan ei tehnyt mitään uhrin pelastamiseksi. Muutamat ovat kertoneet luulleensa, että tarkoitus oli ainoastaan "opettaa" uhria.

Pian kuoleman jälkeen uhrin pieni ja hento ruumis sidottiin, sullottiin muovikasseihin ja urheilukassiin. Ruumis kuljetettiin asunnosta maastoon ja peiteltiin lumella.

Ohikulkija koirineen löysi urheilukassin ja sieltä pilkottavan nuoren naisen ruumiin kolmen päivän kuluttua tämän kuolemasta.

Miksei poliisi suojellut?

Esitutkinnasta ei käy ilmi, miksei todistajaa otettu parempaan suojeluun, vaikka tähän kohdistui ilmeinen väkivallan uhka.

Nainen oli kertonut, ettei aio perua rikosilmoitustaan, vaikka pelkää puukottajan kostoa. Hän oli epäillyt, ettei pääsisi koskaan oikeuteen asti.

Joulupyhinä oli kertonut lähipiirilleen "jostain jengiläisistä ja siitä, että jos [uhri] lähtee käräjille puhumaan asioista, niin ne varmaan tulee ja tappaa hänet vasikoinnista".

(MTV3)

Katso Kymmenen uutisten juttu (Kymmenen uutiset 13.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.