Lapsiasiavaltuutettu MTV:lle al-Holin mahdollisista palautuksista: "Näillä lapsilla on oikeus suojeluun ja sen ei pitäisi olla millään lailla kyseenalaistettava asia"

"Lastensuojelulain nojalla tehtävät päätökset ovat yksilöllisiä ratkaisuja ja niihin ei politiikka kuulu." Näin arvioi Suomen lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen al-Holin mahdollisiin palautuksiin liittyvää keskustelua. 

MTV Uutiset live kertoi eilen, miten lastensuojelussa on varauduttu al-Holista palaviin lapsiin ja nuoriin:

Näin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä Suomeen palaaviin lapsiin – haastattelussa lastensuojelun johtaja 4:34

– Tässä pitäisi noudattaa ensisijaisesti kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, ensisijassa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen kirjauksia, joihin oikeuskanslerikin on viitannut ja myös selvittää, miten meidän kansallinen lastensuojelulainsäädäntö on sovellettavissa näihin tilanteeseen, toteaa lapsiasiavaltuutettu.

Mikä tässä nyt on lapsen etu?

– Lapsen etu täytyy tietysti aina arvioida tilannekohtaisesti, mutta lapsen etu voi olla vastakkainen vanhemman edun kanssa. Lapsen etua arvioitaessa pitää aina kokonaisvaltaisesti ottaa huomioon lapsen oikeus kehittymiseen ja elämään, terveydenhuoltoon, koulutukseen, virikkeisiin, lepoon.

– Julkisuudesta tihkuneiden tietojen valossa voi sanoa, että lapsen edun toteutuminen al-Holin leirillä verrattuna siihen, millaista heidän elämänsä voisi olla Suomessa, Se vaikuttaa kyllä vaarantuneen aika vahvasti.

Mainitsitte, että nämä ovat viranomaispäätöksiä. Tarvitaanko näihin palautuksiin mielestänne poliittinen päätös?

– Lastensuojelulain nojalla tehtävät päätökset ovat yksilöllisiä ratkaisuja ja niihin ei politiikka kuulu. Jos lähdemme ratkomaan lastensuojeluasioita täällä Suomessakaan poliittinen kärki edellä, se johtaa katastrofiin. Kyllä tämän tyyppinen viranomaistoiminta täytyy tehdä täysin irrallaan politiikasta, Pekkarinen arvioi.

– En osaa ottaa kantaa siihen, vaaditaanko äitejä koskeviin päätöksiin poliittista päätöstä. Toki poliittinen päätös voisi tuoda siihen linjakkuutta. 

Mainitsitte, että tämä asia on politisoitunut. Mistä se kertoo?

– Aihe on äärimmäisen vaikea ja sekä poliittisesti että diplomaattisesti hyvin monimutkainen. Tähän liittyy paljon sellaisia seikkoja, jotka ovat varmasti poliitikoille vaikeita.

– Mutta kun palataan ydinkysymykseen eli lasten auttamiseen hädänalaisessa tilanteessa ja Suomen velvollisuuteen auttaa suomalaislapsia lapsen oikeuksien sopimuksen nojalla, silloin mielestäni puhutaan siitä, mistä pitäisi puhua eli näiden lasten oikeudesta henkiinjäämiseen ja kehittymiseen. 

Pekkarisen mukaan asian käsittelyä pitäisi välttää julkisuudessa.

– Jos lastensuojelukärki otetaan käyttöön, silloin kyse on salassa pidettävistä, yksittäisiä lapsia ja perheitä koskevista päätöksistä, joiden julkinen käsittely ei ole suotavaa eikä mahdollista.

Mikä on viestinne valtiovallalle?

– Näillä lapsilla on oikeus suojeluun ja sen ei pitäisi olla millään lailla kyseenalaistettava asia. 

Lue myös:

    Uusimmat