"Länsimaat vähän parempia versioita Kreikasta" - samat ongelmat edessä

Taloustieteen professori Alf Rehn ymmärtää tällä hetkellä mellakoivia kreikkalaisia. Ihmiset ovat aina luottaneet järjestelmään, joka kohtelee meitä hyvin ja on järjestänyt hyvinvoinnin jatkumisen. Nyt tämä on kuitenkin murtunut.

– Nyt on eletty kauan noususuhdannetta, ja on syntynyt idea siitä, että joku suurempi ohjaa meitä. On se sitten EU, Jumala tai pankit, Rehn sanoo.

Rehn sanoo, että jokainen yksittäinen kreikkalainen on vastuussa kuplan syntymisestä, mutta muistuttaa, että tavallinen kansalainen ei pysty tietämään millaisia lainoja valtio ottaa tai miltä teollinen verkosto näyttää.

Nyt käsillä oleva kriisi on Rehnin mielestä ennen kaikkea luottamuskriisi.

– Luotto on katoamassa valtioihin, talouteen ja pankkeihin. Ja kun se luottamus katoaa, sitä on uskomattoman vaikea saada takaisin.

Alf Rehn näkee, että tällä hetkellä pahassa tilanteessa ei ole ainoastaan Kreikka ja Portugali. Koko taloudellinen järjestelmä natisee liitoksistaan.

– Länsimaat ovat vähän parempia versioita Kreikasta. Me olemme kaikki joutumassa samaan ongelmaan, koska olemme tottuneet elämään lainatulla rahalla; sekä valtiot että yksityiset ihmiset.

Valtioilla on samat ongelmat kuin yksittäisillä ihmisilläkin

Luottamuskato vaikuttaa Rehnin mielestä nopeasti useaankin asiaan. Ensinnäkin EU alkaa horjua.

– Se voi tuntua joistain kivalta, mutta toisaalta siihen on laitettu aika paljon rahaa, joten olisi kiva jos se jotenkin pysyisi pystyssä, Rehn sanoo.

Kaatuvat maat voivat saada aikaan myös ennennäkemättömän laman. Työttömyys, palkkojen aleneminen ja inflaatio voivat saada uudet mittasuhteet.

– Valtio ei voi maksaa millään, jos homma menee nurin. Valtioilla on täysin samat ongelmat kuin yksityisillä ihmisillä, Rehn toteaa.

Rehn kokee, että talousjärjestelmää on jotenkin muutettava, kun se ei tunnu toimivan. Hän on silti sitä mieltä, että vaikeuksissa olevia maita on autettava.

– Kreikasta ja Portugalista on helppo ajatella, että antaa kaatua vaan, mutta sitten saataa moni muukin kaatua.

– Tavallaan olisi hauskaa kokeilla miltä tuntuisi, jos EU-maa kaatuisi, mutta se olisi aika helkkarin kallis kokeilu, Rehn maalailee.

Itsestäänselvyyksiä pitää kyseenalaistaa

Euroopalla on Rehnin mielestä edessää paljon tuskaa ja pelottava tulevaisuus. Hän uskoo, että tilanteesta kuitenkin selvitään, Euroopassa on niin paljon hyvääkin.

Ihmiset ovat pitäneet monia asioita itsestäänselvinä, ja nyt näitä asioita on osattava kyseenalaistaa.

– Ihmiset ovat luottaneet, että valtiolla riittää rahaa ja valtion lupaukset pitävät, Rehn sanoo.

Kreikassa puhutaan tällä hetkellä eläkkeiden riittämisestä, ja sama keskustelu on tulossa Suomeen ennemmin tai myöhemmin. Rehn sanoo, että siihen voi mennä viisi vuotta tai 25 vuotta.

– Juhannukseen asti menee ihan hyvin, hän heittää hymyssä suin.

Lue myös:

    Uusimmat