Mainos

Länsi-Ruotsin tulvat eivät hellitä

Pelastuslaitokset ovat pumpanneet vettä läpi yön pelastaakseen rakennuksia. Rautatieyhteys Göteborgista Malmöön on edelleen poikki.

Länsi-Ruotsin tulva-alueilla valmistaudutaan tänään uusiin rankkasateisiin. Pelastuslaitokset joutuvat jatkamaan pumppausta Göteborgin ympäristössä, jos vedentulo jatkuu, kuten on ennustettu.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkaneet rankkasateet nostivat muutenkin korkealla olleet joet yli äyräittensä. Junaliikenne on ollut poikki Göteborgista etelään kolme päivää, eikä nopeaa apua ole odotettavissa.

Matkustajia kuljetetaan busseilla Göteborgista Kungsbackaan, mistä matka voi jatkua junalla. Erikoisjärjestelyjä joudutaan jatkamaan ainakin perjantaihin asti.

Pelastuslaitokset pumppasivat vettä koko viime yön pelastaakseen muun muassa ostoskeskuksia Partillessa ja Kungsbackassa. Työ on turhauttavaa, koska veden pumppaaminen ääriään myöten täynnä oleviin vesistöihin ei ratkaise ongelmaa, valittaa Hans Carlsson Göteborgin pelastuslaitokselta uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI on luvannut uusia sateita huomiseksi. Edes tuuli ei auta vaan puhaltaa voimakkaasti mereltä ja painaa vesimassoja rannikolle. Se vaikeuttaa entisestään jokien juoksutusta mereen.

Göteborgin eteläpuolella tulviva Mölndalin joki on lainehtinut myös suomalaisen huonekaluliikkeen Nordiska Möbel AB:n lattioille. Joki nousi yli äyräittensä maanantaina.

- Tuossa kadulla on vettä puolisen metriä ja liikkeen lattialla 20 senttiä. Kaikki myynnissä olevat 50 huonekaluryhmää ovat märkiä, kertoo myyntipäällikkö Hannu Ala-Katara STT:lle.

Sukelluspuku siivoamiseen

Ala-Kataran mukaan liike on suljettu, eikä sitä voida avata kuin vasta ensi kuun puolella.

- Tässä ei voi muuta tehdä kuin siivoilla paikkoja ja tilata uutta tavaraa Suomesta, hän totesi kahlaillessaan noin tuhannen neliömetrin liikkeessä.

Nordiska Möbel myy omistajansa Pohjanmaan Kalusteen valmistamia huonekaluja.

- Olen ollut tässä töissä kuusi vuotta ja koskaan aiemmin vesi ei ole noussut näin korkealle. Tällä alueella on parikymmentä liikettä ja kaikilla on nyt vettä lattialla, Ala-Katara kauhistelee.

Hän oli ostanut kaulaan asti ulottuvan sukelluspuvun voidakseen kastumatta siivota myymälää.

Mölndalin joki tulvi niin nopeasti, ettei pelastuslaitos ehtinyt tehdä mitään. Ja nyt se on luovuttanut, koska vesi on alavilla paikoilla tunkeutunut jo kaikkialle.

Juomavedet huonossa kunnossa

Länsi-Ruotsin tulva-alueilla huolta aiheuttaa myös juomavesi. Myöhäissyksyn poikkeukselliset rankkasateet ovat tuoneet saasteita järviin, joiden vesistä puhdistetaan juomavettä alueen ihmisille. Mölndalissa Göteborgin liepeillä juomavesi otetaan Rådajärvestä.

- Me emme selviä enää paljoakaan suuremmista saastemääristä Rådajärvessä, sanoi Kaj Levin Mölndalin vedenpuhdistamosta tänään Göteborgs-Posten-lehdelle.

Järvien pinnat korkealla myös Suomessa

Vesistöjen pinnat ovat poikkeuksellisen korkealla myös Suomessa.

Lumen sulaminen ja vesisateet ovat nostaneet järvien pinnat lähes koko maassa syksyn poikkeuksellisen matalista lukemista keskimääräistä tasoa korkeammalle. Jokien virtaamat ovat niin ikään kääntyneet uuteen nousuun.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.