Lämmitysöljyn hinta huippulukemissa

Kevyt lämmitysöljy on kallistunut vuoden aikana lähes puolella. Se maksoi ennakkotiedon mukaan elokuun 15. päivänä 2,64 mk litra eli 47 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Kun uuden 150-200 neliön omakotitalon lasketaan kuluttavan öljyä keskimäärin 2 000 litraa vuodessa, tämä tietää asukkaalle 1 700 markan vuotuista lisälaskua - noin 140 mk kuukaudessa.

Kevyen polttoöljyn litrahinta pysyi viime vuosikymmenen lopulla pitkään 1,60 markan tuntumassa. Hinnan nousuun ei ole yksiselitteistä syytä, joskin raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noussut voimakkaasti kyseisenä ajanjaksona.

Lämmitysöljyn hintakehitystä ei voi rinnastaa hyvin muistissa olevaan bensiinin kallistumiseen, joka on johtunut lähes yksinomaan polttoaineveron muutoksista. Elokuussa markkinoilla aiheutti levottomuutta öljyvarastojen niukkuus - erityisesti Yhdysvalloissa - sekä Opecin tällä hetkellä noudattama tiukka linja ja jyrkät äänenpainot..

Öljyalan järjestöt huomauttavat kuitenkin, ettei tavallisen omakotiasukkaan kannata vielä menettää vielä yöuniaan. Öljy kannattaa tilata normaalin aikataulun mukaisesti, sillä suuria muutoksia suuntaan tai toiseen ei ole odotettavissa.

Öljyllä lämmittäminen on edelleen edullista, järjestöistä muistutetaan. Kilowattitunnin hinnaksi lasketaan korkeillakin nykyhinnoilla noin 24 penniä, mikä on kilpailukykyinen hinta. Öljyllä lämmittäminen on myös sitä edullisempaa, mitä suurempi on talon energian tarve.

Öljylämmitys on menettänyt parin viime vuoden aikana asemiaan sekä sähkölle että muille energiamuodoille. Tätä kuvaa selvästi muutos uusien vesikeskuslämmitteisten talojen energiamuodon valinnassa:

1998 2000 (alku) Öljy 40 % 27 % Sähkö 12 % 21 % Maalämpö 9 % 15 %

Uutisen alussa oleva kaavio kuvaa lämmitysöljyn hinnan muutosta viime vuoden alusta elokuuhun 2000. Hinta lasketaan kunkin kuukauden 15. päivänä ottamalla mukaan kuuden kaupungin päivän hinnat tietyn kaavan mukaan painotettuina.

(Lähde: Öljyalan palvelukeskus)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja