Laitilan Kaurajätin jälkikasvu ryminällä kiekkoeliittiin – Aleksille NHL-debyytti ja Antti dominoi Pikkuleijonissa: "Poikia on pitänyt jarrutella"

Ex-maalitykki Pasi Saarelan unet ovat jääneet viime aikoina vähiin. Aleksi Saarela pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa Carolina Hurricanesin paidassa, ja Antti Saarela pyörittää ylivoimaa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ruotsissa. Lukon B-junioreita valmentava isä on innoissaan poikien menestyksestä, mutta muistuttaa, että he tekevät itse isot urapäätöksensä. 

Pasi Saarela heräsi Ruotsin Uumajan majapaikassaan parin tunnin yöunien jälkeen seuraamaan sunnuntaina aamulla, kun hänen poikansa Aleksi luisteli NHL:n pudotuspeliottelussa jäälle hallitsevaa Stanley Cupin voittajaa Washington Capitalsia vastaan. 

Ottelun jälkeen oli vuorossa parin tunnin "koiranuni" ja hotelliaamupala. Sunnuntaina iltapäivällä onkin sitten ohjelmassa paikan päällä Antin otteiden seuraaminen Pikkuleijonien ottelussa Tshekkiä vastaan. 

– Hyvä, ettei näiden yöunien jälkeen tarvitse mennä töihin, Saarela naurahtaa puhelimeen. 

Kymmenen vuotta sitten uransa lopettanut Pasi Saarela oli aikakautensa kovimpia maalitykkejä, joka voitti kaksi SM-kultaa (Jokereissa 1996 ja 1997) ja kaksi runkosarjan parhaan maalintekijän pystiä (1999 ja 2005). 

Saarela tunnettiin uransa aikana toimittaja Asko Tanhuanpään antamalla lempinimellä "Laitilan kaurajätti". "Pikku-Kaurajätit" seuraavat kovaan vauhtia perässä. 

– Onhan se siistiä, kun pääsee seuraamaan poikien otteita, yleensä aika hillitty Saarela innostuu. 

– En seuraa pelejä sitä kautta, että tekevätkö he kentällä virheitä tai ei. Niitä sattuu jokaiselle joskus, ja päivät ovat erilaisia. Enemmänkin ajattelen vanhempana niin, että toivottavasti pojille ei sattuisi mitään loukkaantumisia kaukalossa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Isä liian pieni NHL:ään

Ensimmäinen NHL-peli oli Aleksi Saarelalle hieno palkinto hyvin sujuneen AHL-kauden jälkeen. Hän iski 69 runkosarjapelissä kelpo tehot 30 maalia ja 24 syöttöpistettä. 

Kun Hurricanesin hyökkääjien loukkaantumislista venyi, Saarela oli luonnollista heittää kehiin. 

– Olisi hän tietysti voinut päästä näyttämään vähän aiemminkin, mutta ne ovat muiden päätöksiä, Isä-Saarela kuittaa. 

Capitals latisti Saarelan NHL-debyyttiä 6–0-voitollaan, mutta Aleksilla on nyt tilillä ottelu sarjassa, jonne isä ei koskaan kovista tehoistaan huolimatta yltänyt.

Pasi Saarela oli tunnettu hirvittävästä laukauksestaan, joka olisi pärjännyt vertailussa kovimmille NHL-tähdillekin. Hän kuitenkin sanoo olleensa liian pieni maailman parhaaseen liigaan. 

– Ei silloin näkynyt katsomossa junnupeleissä mitään scoutteja. Nykyään A-junnuturnauksissa niitä voi olla paikalla kymmenittäin, Saarela sanoo. 

Lukon B-nuorten valmentaja muistuttaa muutenkin NHL:n aseman muuttumisesta. 

– Minun nuoruusvuosinani telkkarista tuli Stanley Cupin finaalit ja Urheiluruudusta jotain pätkiä. Nyt kun kuuntelee jätkiä bussissa, he tietävät NHL:stä kaiken, Saarela naurahtaa.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Vähän käsijarru päällä"

Antti Saarela pääsi pelaamaan tällä kaudella 24 runkosarjan ja neljä pudotuspelien ottelua Lukon SM-liigajoukkueen paidassa. Hän on yksi Suomen tärkeimpiä hyökkääjiä U18-turnauksessa Ruotsissa. 

– Antti on saanut hyvin vastuuta, mikä tietysti tarkoittaa, että tulostakin pitää tulla. 

Pikkuleijonien turnaus on alkanut kahdella tappiolla. Saarela kaipaa suomalaisnuorilta lisää heittäytymistä peliin. 

– Tuntuu, että mennään vähän käsijarru päällä. Pitäisi olla niin päin, että koutsi joutuisi rauhoittelemaan pelaajia. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Veljekset tekivät itse ratkaisunsa

Alle 9 000 ihmisen Laitila on erinomainen paikka nuorelle kiekkojunnulle, sillä jäähallissa on paljon vapaita vuoroja, joilla Saarelan pojatkin ovat luuhanneet. Anttia ja Aleksia ei ole tarvinnut jäille patistaa. 

– Enemmänkin homma on mennyt niin päin, että heitä on pitänyt jarrutella liiallisen rasituksen estämiseksi. 

Tunnettujen jääkiekkoilijoiden jälkikasvulla ei ole välttämättä helppoa, kun kaikki vertailevat poikia isään. Vahvatahtoiset Saarelan veljekset ovat kuitenkin auraamassa omaa latuaan, vaikka isän lumikissalla oli vahvat telaketjut. 

Varsinkin nuorimmaisen taakka voi olla iso, jos hän alkaa verrata itseään liikaa isään ja isoveljeen. Pasi Saarela sanoo, että asiasta on keskusteltu. 

– Olen sanonut Antille, että ole vaan oma itsesi. He ovat kuitenkin ihan erilaisia persooniakin. Antaa Antin tehdä rauhassa omaa juttuaan. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Jutut rahastamisesta höpöhöpöjuttuja"

Raumalla liikkuu alvariinsa torihuhuja, joiden mukaan isä-Saarela olisi masinoimassa poikiaan pois Lukosta. Aleksin siirto Lukosta Ässiin aiheutti ison kohun. Antti siirtyy ensi kaudeksi Tampereen Ilvekseen. 

Saarela korostaa, että molemmat pojat ovat tehneet lopulliset ratkaisunsa itse. 

– Kyllä ne jutut ovat kantautuneet omiinkin korviin, mutta olen jättänyt ne omaan arvoonsa. Huvittuneena olen niitä kuunnellut, Pasi Saarela sanoo. 

– Ne jutut rahastamisesta ovat ihan höpöhöpöjuttuja. Kyllä muut asiat painavat näissä asioissa. 

Kello 17.25 juttuun päivitetty tieto Saarelan siirtymisestä takaisin farmiin. 

Lue myös:

    Uusimmat