Laihdutusleikkaus antoi Ritvalle uuden elämän – katso kuvat

Selkä- ja polvivaivoista 20 vuoden ajan kärsinyt Ritva sai uuden elämän laihdutusleikkauksen avulla. Lähes 30 kiloa katosi, ja lääkkeet jäivät leikkauspöydälle.

Ritva Koskisen, 60, selkävaivat alkoivat 80-luvun lopulla. Vuonna 1991 hän joutui ensimmäiseen selkäleikkaukseen. Kivut eivät kuitenkaan kadonneet, ja polvikin alkoi oireilla.

– Minulle tehtiin polvileikkaus ja uusi selkäleikkaus, Ritva kertaa.

Niistäkään ei kuitenkaan ollut apua, ja leikkauskierre jatkui aina 2000-luvulle asti.

Kovat kivut haittasivat elämää, ja parturi-kampaajana työskentelevä Ritva joutui olemaan paljon pois töistä.

– Kyllä siinä tuli huoli rahasta ja veroista. Onneksi mieheni on tienannut tasaisesti, joten en joutunut täysin pulaan.

20 vuotta vahvoja särkylääkkeitä

Vuosien varrella Ritva yritti laihduttaa useita kertoja, mutta paino nousi aina takaisin, sillä kovat kivut ja leikkaukset rajoittivat liikkumista. Särkylääkkeitä kului paljon.

– Söin epilepsialääkkeitä hermosärkyyn ja lihaslaukaisevia, että pystyin nukkumaan. Psyykenlääkkeitä en koskaan syönyt, mutta ymmärrän kyllä heitä, jotka joutuvat niihinkin turvaamaan. Jos en olisi tällainen pohjalainen sisupussi, ja jos elämäni ei muuten olisi ollut kunnossa, olisin varmasti tarvinnut niitäkin.

Vuonna 2009 Ritva alkoi pohtia laihdutusleikkauksen mahdollisuutta. Tietoa haalittuaan hän teki päätöksen leikkauksesta. Kun Ritva kesällä sai lähetteen polven proteesileikkaukseen, päätti hän hankkia lähetteen myös laihdutusleikkaukseen.

– Juhannusviikolla kävin leikkauksia tekevän sisätautilääkärin vastaanotolla. Hän kysyi haluanko leikkauksen yksityisesti vai menenkö julkiseen jonoon.

Yksityinen leikkaus olisi tullut maksamaan 10 000 euroa, joten Ritva päätti jonottaa julkisella puolella.

– Painoindeksini oli tuolloin 38–39, mutta minulla oli niin paljon sairauksia, että niiden takia sain lähetteen, vaikka muutoin painoindeksirajana on 40.

Leikkaus sujui ongelmitta

Joulukuussa 2009 Ritvalle tehtiin proteesileikkaus polveen. Pian sen jälkeen Ritva sai tietää, että laihdutusleikkaus toteutuisi toukokuussa. Vasta tuolloin hän kertoi aikeistaan miehelleen.

– Hän oli sitä mieltä, etten tarvitse leikkausta, koska olen henkisesti niin vahva, että pystyisin laihduttamaan muutenkin.

Kun kevät lähestyi, leikkausta siirrettiin juhannusviikolle ja vielä toisen kerran joulukuulle sairaanhoitajien mentyä lakkoon. Niinpä Ritva lopulta joulukuussa 2010 leikattiin.

Leikkaus meni hyvin.

– Minulle tehtiin niin sanottu sleeve-leikkaus, joka on eräänlainen kavennusleikkaus. Lääkäri teki päätöksen leikkaustavasta vasta leikatessa, sillä minulla on todettu refluksi ja palleatyrä, ja ne vaikuttivat asiaan.

Aluksi vain soseutettua ruokaa

Ensimmäiset kuusi viikkoa leikkauksesta Ritva söi lähinnä kaurapuuroa ja kiisseliä. Jogurtista hän pystyi syömään kolmasosan.

– Hedelmäsoseitakin maistoin ja vähän perunamuusia. Olin ensimmäiset viikot hyvin tarkka. Pikkuhiljaa aloin sitten maistelemaan lihaa ja kanaa. Puolen vuoden ajan soseutin kaiken ruoan. Ruokailuvälit olivat aluksi tunnin, nykyisin pari kolme tuntia.

Nykyään ruokaa ei tarvitse enää soseuttaa, mutta puolittamisesta on tullut arkea.

– Syön korkeintaan yhden perunan. Mieluiten syön kuitenkin puolikkaan perunan ja siihen lisäksi puolikkaan pihvin.

– Siinä missä ennen olisin syönyt kaksi tai kolme grillimakkaraa, nykyään menee vain puolikas. Reissumiehen puolikkaan saan juuri ja juuri menemään, mutta mieluiten laitan senkin vielä puoliksi, eli syön neljäsosan. Saunaoluenkin juon mieheni kanssa puoliksi.

Juomisesta huolehtiminen on myös tärkeää.

– Minulla on aina vesilasi vieressä. Nykyään pystyn yhden lasillisen juomaan kerralla, mutta siihen olen pystynyt vasta vähän aikaa. Hiilihapollisia juomia olen voinut juoda kesästä asti.

Lääkkeet jäivät leikkauspöydälle

Leikkauksen jälkeen Ritvan paino on pudonnut hyvää tahtia. Hän on laihtunut nyt lähes 30 kiloa.

– Vaatekoko on pienentynyt 52:sta 44:een. Tähän asti olen pienennyttänyt vaatteitani, mutta enää niitä ei voi pienentää. Nyt on lähdettävä vaateostoksille, Ritva nauraa.

Vanhat tutut eivät meinaa enää tunnistaa Ritvaa, ja mieskin on hyväksynyt leikkauksen.

Parasta kaikessa on kuitenkin uusi, kivuton elämä.

– Kivut ovat kadonneet. Kahdenkymmenen vuoden särkylääkekierre on loppunut, ja pystyin luopumaan myös verenpainelääkkeistä. Syön enää vain vatsasuojaa ja kilpirauhaslääkettä, jonka senkin määrää on vähennetty. Sain uuden elämän.

Ritva on kiitollinen ja iloinen uudesta elämästään. Hän kuitenkin painottaa, että laihdutusleikkaus on iso päätös, johon tarvitsee valmistautua myös henkisesti.

– Nämä ovat suuria leikkauksia, ja henkinen valmistautuminen on todella tärkeää. Sitä ei voi liikaa korostaa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja