Mainos

Lahti ja Kajaani pärjäsivät ruokakorivertailussa

Ruoka on halvinta Kajaanissa ja Lahdessa, osoittaa Kuluttajaviraston ruokakorivertailu. Paksuinta lompakkoa vaaditaan Helsingissä ja Rovaniemellä.

Hintavertailun mukaan Eurosparit ja Prismat ovat kokonaishintatasolla edullisimpia ostospaikkoja. Kaupan ketjujen hintatasovertailussa seuraaviksi tulivat Citymarket ja Euro/Maximarket.

Kevään hintatasoa mitattiin yli 200 tuotteen painotetulla ruokakorilla. Vertailussa sijoittuivat seuraaviksi ns. villit ketjut, K-supermarket, S-market, Superspar ja Seston Etujätti. Peränpitäjiksi jäivät Anttila, Valintatalo, Stockmann ja Sokos. Kokonaishintatasoltaan edullisimman ja kalliimman ketjun välinen hintaero oli 24 prosenttia. Kun Eurosparin hintataso oli 2 285 markkaa, niin Sokoksella se oli 2 839 markkaa.

Vertailu osoittaa, että kalliistakin liikkeestä voi tehdä edullisia ostoksia joissakin tuoteryhmissä. Ketjujen sisällä hintatasoerot ovat edelleen huomattavat, vaikka joissakin ketjuissa ne ovat tasapainottuneet.

Lahdessa ja Kajaanissa halpaa

Kuluttajille edullisia ostospaikkoja ovat otoksen perusteella mm. Lahti ja Kajaani sekä tietyissä ketjuissa myös Kuopio. Näissä kaupungeissa löytyi usean ketjun edullisin liike. Liikkeiden valinta otokseen vaikuttaa oleellisesti paikkakuntien välisiin hintatasoihin. Useilla paikkakunnilla vertailuun sisältyi keskustan tavarataloja ja pienehköjä marketteja, jotka nostavat paikkakunnan hintatasoa suhteessa pelkistettyihin automarket-kuntiin. Kalleimpia liikkeitä löytyi tästä syystä Ahvenanmaalta ja halvimmat löytyivät Joensuusta ja Kajaanista.

Halvimman ruokakorin sai ostettua Joensuun Prismasta 2208 markalla, Kajaanin Maxi Makasiinissa se maksoi markan enemmän. Kalleimmat vasut löytyivät Ahvenanmaalta: Kanttarellen Maarianhaminassa sekä E. Mattson Finströmissä myivät kumpikin sen 2981 markalla.

Palvelua ja eurohintoja

Seston Suuredut ja Stockmannin tavaratalot ovat panostaneet henkilökohtaiseen palveluun ja laajaan valikoimaan. Myös Citymarketeissa ja K-supermarketeissa tarjotaan huomattavan usein palvelua eri tuoteryhmissä. Vertailussa arvioitiin myös hintamerkintöjen tasoa. Hinnat on merkitty esimerkillisen hyvin osuustoiminnallisissa liikkeissä S-ryhmässä ja Tradekassa.

Kuluttajavirasto seuraa hintavertailussaan, miten yleisesti vapaaehtoiset eurohintamerkinnät on otettu käyttöön. Sen mukaan K-ryhmä on edelläkävijä eurohinnoittelussa. Viraston ylijohtaja Erik Mickwitz kertoo, että eurohinnoittelun seuraamisella halutaan vaikuttaa siihen, että aikanaan euroon siirtyminen ei aiheuttaisi hintatason nousua.

Etelä-Suomen lääninhallitus teki osana Kuluttajaviraston kevään ruokakorivertailun huhtikuussa korien vertailut Helsingissä, Vantaalla ja Lahdessa. Hintaero oli suurin Vantaan otosalueella, noin 20 prosenttia. Helsingin otosalueen ja Lahden halvimman ja kalleimman ruokakorin ero liikkui noin 15 prosentissa.

Vantaalla Tikkurilan, Tammiston ja Koivukylän alueella edullisimmat liikkeet olivat Koivukylän Eurospar ja Tikkurilan Prisma. Helsingin Itäkeskuksen ja Vuosaaren alueen edullisin liike oli Itäkeskuksen CM-Ruokajätti. Muut liikkeet olivat kuitenkin yhtä lukuunottamatta korkeintaan kymmenisen prosenttia sitä kalliimpia. Lahdessa keskustan kolmen liikkeen hintaero oli vain muutamia prosentteja, samaten Launeen alueen liikkeiden. Keskustan keskihinta oli kuitenkin runsaat 10 prosenttia Launeen liikkeiden ruokakorin keskihintaa kalliimpi.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.