Mainos

Lähteet: Sauditoimittajan surmaa ohjailtiin pikaviestipalvelu Skypen välityksellä – "Tuokaa minulle sen koiran pää"

3:29

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin surmaa ohjailtiin Skypen välityksellä, kertovat kaksi turkkilaista tiedustelulähdettä uutistoimisto Reutersille

Lähteiden mukaan ohjeita Skypen toisessa päässä antoi Saud al-Qahtani, 40, joka kuuluu Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin (MBS) lähipiiriin. Reutersin mukaan al-Qahtanin vaikutus kruununprinssiin on ollut muutaman viime vuoden aikana valtava.

– Tuokaa minulle sen koiran pää, kruununprinssin neuvonantajan kerrotaan sanoneen. 

Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan al-Qahtari ohjaili tapahtumien kulkua ja käski jossain kohtaa myös hävittämään kruununprinssiä arvostelleen toimittajan ruumiin. Arabidiplomaattilähteiden mukaan al-Qahtani oli myös vastuussa Libanonin pääministeri Saad al-Haririn kidnappauksesta viime vuonna. 

Prinssin osallisuus puntarissa

Al-Qahtanin osallisuus Khashoggin surmaan on nostanut esiin yhä vahvemman epäilyksen kruununprinssin osallisuudesta tapahtumiin. Saudi-Arabia tiedotti lauantaina, että kruununprinssi MBS:llä ei ole ollut minkäänlaista tietoa Khashoggin kuolemaan liittyen. Saudiviranomaisten mukaan prinssi "ei tietenkään tilannut toimittajan kidnappausta tai murhaa". 

Lähteet arvioivat Reutersille, että al-Qahtani koskaan olisi toiminut ilman kruununprinssin hyväksyntää. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

2:13

– Tapaus ei tule kaatamaan kruununprinssiä, mutta se tekee särön hänen julkisuuskuvaansa. Tulee kulumaan pitkä aika ennen kuin särö korjaantuu, lähde arvioi. 

Lauantaina Saudi-Arabian valtiollinen media kertoi, että al-Qahtani olisi irtisanottu neljän muun viranomaisen kanssa Istanbulin konsulaatin hämärien tapahtumien vuoksi. 

Khashoggi katosi 2. lokakuuta mentyään sisään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa, Turkissa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.