Lähteekö nuha seksillä? Tutkijat selvittivät, miten orgasmi vaikuttaa tukkoiseen nenään

Mikä squirttaamisessa eli naisen ejakulaatiossa viehättää miehiä? Miehet vastaavat 0:59
Mikä squirttaamisessa eli naisen ejakulaatiossa viehättää? Katso miesten vastaukset videolta.

Nuhan sanotaan lähtevän rakastelemalla, eikä väite ole tuulesta temmattu. Tutkimuksen mukaan orgasmiin päättyvä seksi todella avaa tukkoista nenää yhtä tehokkaasti kuin nenäsumute.

Tukkoinen nenä on ikävä vaiva, mutta hengitystä voi helpottaa varsin nautinnollisella tavalla. Ear, Nose & Thorat Journal -julkaisussa tammikuussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan seksin harrastaminen vähentää tukkoisuutta hetkellisesti.

Tutkimuksessa orgasmiin huipentuvan yhdynnän huomattiin edistävän hengityksen kulkemista tukkoisessa nenässä yhtä hyvin kuin nenäsumutteiden käytön. Seksin nenää avaava vaikutus ei tosin kestänyt yhtä pitkään kuin sumutteen.

Saksalais-brittiläinen tutkijatiimi palkittiin löydöksestään Ig Nobel -palkinnolla eli niin sanotulla huumorinobelilla. Palkinto myönnetään vuosittain tutkimuksille, "jotka saavat ihmiset ensin nauramaan ja sitten miettimään".

Seksi auttoi hetkellisesti nenän tukkoisuuteen

Lääkärit ovat pohtineet yhteyttä nenän ja genitaalien toiminnan välillä ainakin 1800-luvulta asti. Tiedetään, että autonomisen hermoston toiminta vaikuttaa sekä kiihottumiseen että limaneritykseen.

Aiemmin lääkärit ovat esittäneet, että sympaattista hermostoa aktivoiva seksi supistaa nenän verisuonia, jolloin ilma pääsee kulkemaan nenässä helpommin. Lisäksi seksin aiheuttamat miellyttävät tuntemukset voivat auttaa unohtamaan nenän tukkoisuuden.

Pohdinnoissa ei kuitenkaan olla päästy siihen pisteeseen, että tutkijat olisivat oikeasti onnistuneet selvittämään, miten seksuaalinen toiminta vaikuttaa nenän kautta hengittämiseen.

Viime vuonna saksalaiset ja brittiläiset tutkijat päättivät viimein selvittää vastauksen kysymykseen ja värväsivät avukseen 18 heteroparia. Osallistujat vastasivat nenän tukkoisuutta koskeviin kysymyksiin sekä testasivat, miten seksi ja nenäsumutteet vaikuttavat nenähengitykseen.

Osallistujien nenähengityksen sujuvuutta mitattiin  ennen seksiä, heti seksin jälkeen sekä puoli tuntia, tunti ja kolme tuntia orgasmin saamisen jälkeen. Seuraavana päivänä nenähengitystä mitattiin samalla tavalla, mutta seksin sijaan tukkoisuuteen yritettiin vaikuttaa nenäsumutteella.

Tutkijat huomasivat, että seksi ja sumute auttoivat yhtä hyvin nenän tukkoisuuteen ensimmäisen tunnin ajaksi. Seksin nenän tukkoisuutta helpottava vaikutus oli kuitenkin lyhytaikainen. Nenäsumute toi tukkoisuudesta kärsiville pidempiaikaisen avun.

Lisää tietoa seksin terveysvaikutuksista

Tutkimuksessa on puutteensa, kuten osallistujien pieni määrä, mutta löydökset vihjaavat, että nuhanenästä kärsivä saattaa todella saada vaivaansa hetkellistä helpotusta seksistä.

Seksi on lisäksi varsin mukava tapa hoitaa tukkoista nenää, jos sitä vertaa esimerkiksi nenähuuhtelukannun käyttöön. Nenän limakalvoja supistavia suihkeita ei suositella käyttämään viikkoa kauemmin, sillä pidempiaikainen käyttö aiheuttaa ja ylläpitää tukkoisuutta.

Seuraavaksi olisi syytä tutkia, onko itsetyydytyksellä samanlaisia suotuisia vaikutuksia nenän tukkoisuuteen tai voiko lukuisilla peräkkäisillä orgasmeilla saada pidempiaikaista helpotusta vaivaan.

Yliopistonlehtori David King Queenslandin yliopistosta muistuttaa The Conversation -sivustolla, että seksillä ja orgasmilla on tunnetusti muitakin mahdollisia terveysvaikutuksia. Hyvä seksi esimerkiksi parantaa mielialaa, unen laatua sekä vastustuskykyä.

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Videolla kerrotaan, miksi flunssa pitkittyy ja miten vaivaa kannattaa hoitaa.

Lue myös:

    Uusimmat