Vuoden huumori-Nobelit jaettu – sarvikuonoja riiputettiin ylösalaisin hyvästä syystä

Tutkimus, jossa sarvikuonot ripustettiin ylösalaisin roikkumaan, on voittanut yhden tämän vuoden Ig Nobel -palkinnoista, kertoo BBC News.

Kokeessa selvitettiin ylösalaisin roikkumisen vaikutuksia eläimiin.

Ig Nobel -palkinnot jaetaan vuosittain tutkimuksille, jotka pistävät ensin nauramaan, mutta sen jälkeen myös miettimään. Ig Nobel -palkinnot jakaa tieteen huumorilehti Annals of Improbable Research.

Villieläinten eläinlääkäri Robin Radcliffen työryhmän lisäksi tilaisuudessa palkittiin muun muassa ryhmä, joka oli tutkinut jalkakäytäviin tarttuneiden purukumien bakteereja sekä ryhmä, joka oli tutkinut torakoiden hävittämistä sukellusveneissä.

Seremonia järjestetään Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin verkossa koronarajoitusten vuoksi. Illan palkinnot jakoivat oikeiden Nobel -palkintojen saajat.

Eläimet selvisivät tutkimuksesta hyvin 

Tutkimuksessa 12 sarvikuonoa ripustettiin jalkojensa päistä nosturiin ja niiden fyysisiä reaktioita mitattiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Namibian ympäristö-, metsätalous- ja matkailuministeriön kanssa.

Radcliffen mukaan sarvikuonoja on lennätetty helikopterilla ylösalaisin Afrikassa niiden suojeluun liittyen, kun niitä on siirretty elinalueelta toiselle. Kukaan ei kuitenkaan ollut tehnyt tutkimusta varmistaakseen, millaisia vaikutuksia ylösalaisin lentämisellä on niiden sydän- ja keuhkotoimintaan. 

– Namibia ei ollut ensimmäinen maa, joka kuljetti sarvikuonoja ylösalaisin helikopterilla. He kuitenkin sanoivat ensimmäisenä tutkivansa asiaa ja selvittävänsä, onko tämä turvallista sarvikuonoille, Radcliffe sanoi BBC Newsille.

Lopputuloksena kävi ilmi, että eläimet selvisivät tutkimuksesta erittäin hyvin. Tuloksien mukaan sarvikuonot menestyivät epätavallisessa asennossa paremmin kuin esimerkiksi rintamakuulla tai kyljellään.

Lue myös:

    Uusimmat